Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett frivilligt prov, som mäter dina förutsättningar att klara högskolestudier.

Genom att göra högskoleprovet kan du förbättra dina möjligheter att komma in på kurser och program. I genomsnitt fördelas 35-40 procent av platserna på grundval av högskoleprovet.

Provet ges en gång under våren och en gång under hösten. Det arrangeras av universiteten och högskolorna runt om i landet, på Universitets- och högskolerådets uppdrag.

Du kan söka till universitet och högskolor både med ditt gymnasiebetyg och med resultatet från högskoleprovet. Tänk på att ditt högskoleprovsresultat inte kan ersätta behörighetskraven. Du måste alltid uppfylla den grundläggande/särskilda behörigheten för de kurser och program du söker. 

Anmäl dig till högskoleprovet

Du anmäler dig till högskoleprovet genom att registrera dig på www.hogskoleprov.nu och betala in anmälningsavgiften på 450 kronor med kort (VISA/MasterCard) eller till det Plusgiro-konto som anges. För att din anmälan ska vara giltig måste betalningen vara Universitets- och högskolerådet (UHR) tillhanda senast sista anmälningsdag.

Efter sista anmälningsdag finns det inga möjligheter att anmäla sig, vi tar inte heller emot sena betalningar.

Om du ångrar din anmälan eller uteblir från provet får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller på någon annan person.

Kommande provdatum

 • 21 oktober 2017
  Anmälan är öppen mellan 15 augusti och 1 september.
 • 14 april 2018
  Anmälan är öppen mellan 15 januari och 1 februari.

Var kan jag skriva provet?

Göteborgs universitet anordnar vanligtvis det reguljära provet i följande tätorter med omnejd:

 • Alingsås
 • Göteborg
 • Kungsbacka
 • Kungälv
 • Lerum
 • Mölnlycke
 • Stenungsund
 • Vårgårda

Placering sker efter postnummer. Om du vid anmälan uppger en adress utanför Göteborgs universitets upptagningsområde (till exempel Stockholm), kommer du att placeras i centrala Göteborg.

Provortsbyte från andra orter till Göteborg tillåts endast så länge webbanmälan är öppen, det vill säga till och med den 1 september respektive 1 februari. Efter sista anmälningsdag tillåts inga provortsbyten till Göteborg.

Kallelse

Cirka en vecka före högskoleprovets genomförande kommer du att få en kallelse till provet via e-post.

I kallelsen finns information om bland annat provlokal, vad du får ha med dig under provdagen, tid för samling samt legitimationsregler. Det finns ingen möjlighet att byta erhållen placering.

Du kan också se din kallelse genom att logga in på www.hogskoleprov.nu. Använd personnummer samt lösenord för att logga in på ditt konto.

Om du inte fått någon kallelse fem dagar före provet, kontrollera först att den inte filtrerats som skräppost, kontakta därefter hp@gu.se. Det är ditt eget ansvar att innan provdagen ha tagit reda på var du ska skriva provet.

Krav på giltig legitimation vid skrivtillfället

För att få skriva provet måste du alltid kunna uppvisa giltig legitimation. Om du anmäler dig med svenskt personnummer måste du visa upp svensk legitimation på provdagen.

Följande ID-handlingar är godkända:

 • svenskt körkort
 • svenskt pass (provisoriskt pass är inte giltigt som legitimation)
 • svenskt nationellt ID-kort
 • svenskt SIS märkt ID-kort eller ID-kort utfärdat av svensk statlig myndighet, t.ex. Skatteverket

Utländska medborgare utan svenskt personnummer kan legitimera sig med pass om det är tydligt och inplastat och har text på engelska, franska eller spanska.

För medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt personnummer kan även ett giltigt nationellt id-kort användas som legitimation.

Hämta ditt provresultat

Du kan ta del av ditt provresultat cirka fyra veckor efter att du har genomfört högskoleprovet.

Hämta ditt högskoleprovresultat på studera.nu

Anpassat prov

För dig som har dyslexi eller är synskadad finns möjlighet att skriva ett anpassat högskoleprov. För att du ska kunna genomföra ett anpassat högskoleprov krävs att du har ett giltigt intyg.

Giltigt intyg

Ditt intyg ska vara i PDF-format. Skanna alla sidor i dokumentet och se till att sidorna hamnar i en och samma fil, en så kallad multi page-PDF.

De dokument du skannar in ska vara original, alltså inte kopior. Om dokumentet är i färg, ska du skanna det i färg. 

Godkänt intyg mejlas till hp@gu.se och ska vara Göteborgs universitet tillhanda senast sista anmälningsdag, annars kommer du att få skriva det reguljära provet.

Anmäl dig till www.hogskoleprov.nu
 

Övningsprov och förberedelser

För att vara mer förberedd inför provdagen kan du öva på högskoleprovet. Genom att göra övningsprov får du reda på hur högskoleprovet är upplagt och vad du kan förvänta dig på provdagen.

Öva på gamla högskoleprov studera.nu

På studera.nu finns också tips på hur du kan förbereda dig på kort och lång sikt och vad du kan tänka på under dagen.

Tips på förberedelser på studera.nu

Kontaktinformation

Högskoleprovet

Göteborgs universitet, Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Rosenlundsgatan 4

Telefon:
031-786 3355, telefontider: mån-tis kl. 9-11, ons kl. 13-14

Sidansvarig: Jessica Pamp|Sidan uppdaterades: 2017-08-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?