Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Meriter - betyg och intyg

Meriter är ett samlingsnamn för dina tidigare studier, både gymnasiala och akademiska, högskoleprovsresultat samt arbets- eller yrkeslivserfarenhet.

Vad ska bifogas din anmälan?

Vissa meriter, till exempel de flesta gymnasiebetyg, överförs automatiskt till antagning.se och kopplas till din anmälan. Andra meriter måste skickas in separat.

Vad du ska skicka in framgår av de behörighetskrav och urval som gäller för varje kurs eller program du söker.

Du kan kontrollera vilka meriter som finns registrerade för dig genom att logga in på ditt användarkonto på antagning.se. Användarkonto skapar du när du anmäler dig till högskolestudier.

Det är bara meriter som inte finns registrerade som behöver skickas in!

Vidimera alla kopior

Kopior av betyg eller intyg ska vara vidimerade av minst en person. Genom att vidimera en kopia intygar en opartisk person med namn, adress och telefonnummer att den kopia du skickar in stämmer överens med originalet. Skicka aldrig originalhandlingar.

Vad som gäller för olika typer av meriter:

Gymnasiebetyg, högskoleprov och akademiska meriter

Dessa meriter kopplas automatiskt till din anmälan:

 • Slutbetyg från de flesta gymnasieskolor. På uhr.se kan du se vilka skolor som är anslutna till den nationella betygsdatabasen BEDA, och från vilket år de varit anslutna.
 • Resultat från Högskoleprovet kopplas automatiskt om du har svenskt personnummer. Har du inte svenskt personnummer måste du själv skicka in ditt resultat.
 • Akademiska meriter (poäng från högskolan) som finns registrerade i LADOK.

Dessa meriter måste du själv skicka in:

 • Samlat betygsdokument från gymnasieskolan
 • Intyg från folkhögskolan
 • Betyg från Komvux
 • Intyg från andra utbildningar
 • Intyg för arbetslivserfarenhet
 • Akademiska meriter för studier före 1974, se Äldre akademiska meriter.
 • Vissa utbildningar avklarade efter 1974, t ex vård- och lärarutbildningar, se Äldre akademiska meriter.

 

De gymnasie- och komvuxbetyg, intyg från folkhögskola och arbetslivserfarenhet som du skickar per post syns på antagning.se när de har registrerats av en handläggare.

Äldre akademiska meriter

Studieresultat före 1974 finns inte i vårt dataregister. Det kan också gälla vissa utbildningar avklarade efter 1974, till exempel vård- och lärarutbildningar. Sådana meriter måste du skicka in själv.

Från och med hösten 2009 kommer äldre akademiska och utländska meriter som du skickar in att registreras i systemet men du kan inte själv se dem under "Dina meriter" på antagning.se utan de blir endast tillgängliga för den som handlägger din anmälan.

Är du osäker på vad som finns registrerat kontrollera med antagning.se eller kontakta universitetet eller högskolan du läst vid.

Tjänstgöringsintyg för urval eller särskild behörighet

Tjänstgöringsintyg för särskild behörighet, och då urvalet sker utifrån yrkeserfarenhet, måste alltid bifogas.

Tjänstgöringsintyget ska visa:

 • Omfattning (heltid, deltid osv.)
 • Datum när anställningen började respektive slutade
 • Intyget ska vara daterat tidigast den dag då anställningen upphörde
 • Om anställningen pågår vid anmälningstillfället ska tjänstgöringsintyget vara daterat kalenderhalvåret för sista anmälningsdag, dvs. tidigast i januari för att gälla till 30 juni och tidigast i juli för att gälla till 31 december.


Anställningsbevis och matrikelutdrag godtas inte.

Utländska betyg och intyg

Utländska gymnasiebetyg eller motsvarande, liksom intyg, på engelska, tyska, franska, spanska eller de nordiska språken kan skickas in på samma sätt som svenska meriter.

Betyg eller intyg på andra språk måste vara översatta av auktoriserad översättare. Skicka in vidimerade kopior av både originalspråket och av översättningen.

Utländska akademiska meriter - bifoga Transcript

Har du meriter från akademiska studier utomlands måste du styrka studiernas längd, dvs. hur många veckor eller terminer studierna omfattat och om de varit på heltid.

Skicka med transcript eller motsvarande samt eventuellt diplom från alla dina studieresultat.

Transcript på svenska, norska, danska, engelska, tyska och franska accepteras. Övriga språk måste översättas.

Det finns särskilda instruktioner för följande länder när det gäller official transcripts på studera.nu: Eritrea, Etiopien, Ghana, Kamerun, Kanada, Nigeria, Pakistan, Sudan och USA.

Om du läser behörighetsgivande akademisk kurs

Om du läser behörighetsgivande akademisk kurs på universitet eller högskola när du anmäler dig behöver du inte styrka uppgiften eftersom den överförs automatiskt. Du deltar då i urvalet men måste kunna styrka godkänt resultat vid terminsstart eller när kursen börjar.

Av ditt antagningsbesked framgår om du är villkorligt antagen enligt ovan.

Om du vet att du inte kommer att bli behörig till sökta kurser, kan du innan urval stryka kursen och bli prövad på dina reservalternativ. Gör ändringen på dina sidor eller via webbformulär på antagning.se, eller kontakta UHR Antagningsservice på tel 0771-550 720, mån-fre 09.00-16.00.

Du riskerar annars att dina reservalternativ stryks om du blir antagen med villkor och sedan inte är behörig vid terminsstart.

Kontaktinformation

Sektionen för antagning

Göteborgs universitet, Utbildningsenheten, Box 150, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Rosenlundsgatan 4, vån 3
Besökstid: mån-ons kl 9-11

Telefon:
031-786 1855
Telefontid: mån-ons kl 9-11

Fax:
031-786 4387

E-postadress: antagning@gu.se

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2015-08-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?