Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Så går urvalet till

Ofta är det fler behöriga sökande till en kurs eller ett program än det finns platser på utbildningen. Då måste ett urval göras. Urvalsmetoderna är olika mellan program och kurser.

Det är viktigt att läsa anvisningarna för anmälan noga så att du skickar in tillräcklig dokumentation för att maximera dina chanser i urvalet.

Program och kurser som vänder sig till nybörjare

För urval till utbildningar som vänder sig till nybörjare används betyg, högskoleprov och eventuellt alternativt urval. 1/3 av platserna baseras på betygspoäng, 1/3 på högskoleprovet och 1/3 på alternativt urval. Används inte alternativt urval tillfaller den tredjedelen betygsgruppen.

Beroende på dina meriter placeras du i en eller flera urvalsgrupper.

Vad är alternativt urval?

Exempel på alternativt urval kan vara särskilda prov eller intervjuer. Universitetet får besluta om att alternativa urvalsgrunder ska användas till max 1/3 av platserna på en viss utbildning.
Om alternativt urval används till en viss utbildning framgår det av anmälningsmaterialet.

Platsgaranti

Till vissa av universitetets kurser gäller platsgaranti, vilket innebär att du är garanterad en plats på kursen förutsatt att du är behörig och har anmält dig i tid.

Andra urvalsmodeller

Till program med lokal antagning kan andra urvalsmodeller förekomma. Du hittar information om urvalsmodell i beskrivningen av respektive program och kurs.

Program och kurser för fortsatta högskolestudier

Urvalsgrunderna är tidigare utbildning (högskolepoäng) eller alternativt urval. Dina godkända poäng vid sista anmälningsdag räknas med i urvalet. Du hittar information om urvalsmodell i beskrivningen av respektive program och kurs.

Vid lika meritvärde

Vid lika meritvärde kan sökande särskiljas på olika vis:

  • genom prov eller intervjuer
  • genom lottning
  • Till Läkarprogrammet används även skiljekriteriet högskoleprovsresultat till hälften av platserna i betygsurvalet.

Förtur med hänsyn till särskilda skäl

Avsteg från urvalsgrunder

I undantagsfall kan universitetet göra avsteg från urvalsgrunder. Då ska särskilda skäl finnas, som gör att dina meriter inte kan bedömas på lämpligt sätt enligt de vanliga urvalsgrunderna.

Har du medicinska skäl – permanent eller mycket långvarig funktionsnedsättning – som begränsar dina konkurrensmöjligheter i betygs- eller högskoleprovurvalet eller begränsar ditt val av studieort, kan du ansöka om att hänsyn tas till detta i urvalet. Dokumenterade läs- och skrivsvårigheter betraktas som funktionsnedsättning.

Universitetet bedömer skälen och meriterna i förhållande till den utbildning du sökt. Du behöver ligga relativt nära gränsen för antagning till programmet eller kursen ifråga.

De särskilda skälen bedöms från fall till fall.

Ansökan om förtur med hänsyn till särskilda skäl med egen motivering samt intyg som styrker dina skäl skickas till: Göteborgs Universitet Box 100, 405 30 Göteborg.

Detta ska vara Göteborgs universitet tillhanda senast vid sista ansökningsdatum.

Du måste som vanligt göra en anmälan till utbildningen via antagning.se.

Kontaktinformation

Sektionen för antagning

Göteborgs universitet, Utbildningsenheten, Box 150, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Rosenlundsgatan 4, vån 3
Besökstid: mån-ons kl 9-11

Telefon:
031-786 1855
Telefontid: mån-ons kl 9-11

Fax:
031-786 4387

E-postadress: antagning@gu.se

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2016-12-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?