Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktion till internationella relationer

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: IR1111 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Period: 28 augusti 2017 - 31 oktober 2017
Stängd GU-16901
VT 2018
100% Dag
Göteborg
Period: 15 januari 2018 - 21 mars 2018

Om kursen

Kursen presenterar internationella relationer (IR) som vetenskapligt ämne och dess idéhistoriska bakgrund. Det övergripande syftet är att ge dig en översikt över de olika teoretiska perspektiv som dominerat IR som ämne sedan början av 1900-talet. Kursen inleds med en grundlig diskussion av liberalism och realism. Därefter behandlas ovan nämnda teoriers samtida uttryck, till exempel neoliberal institutionalism och neorealism, samt även marxistiska utmaningar, till exempel världssystemteori och kritisk teori. De senare tas upp i egenskap av att tidigt ha utmanat de dominerande uppfattningarna inom IR-teoretiska debatter. Vi gör också nedslag i de viktigaste debatterna och teoribildningarna inom nutida IR-teoretiska utmaningar och historietolkningar med fokus på socialkonstruktivism, postmodernism, och postkolonialism.

Samtliga teoribildningar, såväl klassiska som nutida, diskuteras i möjligaste mån ur feministiska och gröna perspektiv. En mångfacetterad bild av den världspolitiska historien ges genom att behandla alternativa teoretiska ramverk utifrån vilken den kan tolkas. Kursen sätter de grundläggande teoretiska perspektiven och debatterna i ett historiskt sammanhang. Vi gör nedslag i olika historiska faser och händelser i den globala ordningens framväxt, men särskilt fokus läggs på efterkrigstidens betydelse för etableringen av internationella institutioner liksom det kalla krigets och samtida globaliseringsprocessers roll i nutidens globala politik.

Du får teoretiska verktyg för att kunna förstå hur globala problem uppfattas och förklaras på olika vis beroende på teoretiskt perspektiv såväl som historisk kontext. Detta för att kunna granska de antaganden som ligger bakom olika förklaringsmodeller, identifiera de centrala aktörerna, och de praktiker och processer som anses vara viktiga enligt de olika perspektiven. Detta ser vi som en grundförutsättning för att kunna reflektera över förslag till lösningar på centrala globala problem.

För mer information

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Kursplan

IR1111

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Studievagledning@globalstudies.gu.se. Telefontid: tisdagar: 13.30-16.00, torsdagar: 10.00-12.00, telefon: 031-786 1399.

Kursen ges vid

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?