Bild
Länkstig

Arkeologiskt fältarbete i medelhavsområdet

Kurs
AN1076
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-32004
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursens fokus ligger på praktisk träning i arkeologisk fältmetodik och bedrivs som del av forskningsprojektet Understanding Urban Identities (UUI). Kursen ger praktiska och teoretiska kunskaper i planering, organisation och utförande av en arkeologisk undersökning i relation till en forskningsuppgift. De studerande deltar sedan i en arkeologisk utgrävning av den antika etruskiska staden Vulci i Italien.

Om utbildningen

Kursens fokus ligger på praktisk träning i arkeologisk fältmetodik och bedrivs som del av forskningsprojektet Understanding Urban Identities (UUI). Kursen består inledningsvis av en introduktionsföreläsning som behandlar olika vetenskapliga aspekter av det aktuella forskningsprojektet och av undersökningsobjektet. Den studerande deltar sedan i en arkeologisk utgrävning av den antika etruskiska staden Vulci i Italien, som bedrivs inom ramen för det pågående UUI forskningsprojekt.

Kursen ger praktiska och teoretiska kunskaper i planering, organisation och utförande av en arkeologisk undersökning i relation till en forskningsuppgift. Preliminära datum för fältarbetet är 9-22 juni (resdagarna är inkluderade). En examinationsuppgift tillkommer efter det avslutade fältarbetet. Den som antas till kursen får resa samt fritt boende.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Godkänt resultat på grund- och fortsättningskursen i Antikens kultur och samhällsliv (60 hp).

Urval

Till ansökan skall ett kort motivationsbrev på 1–2 sidor bifogas med motivering till varför du vill gå kursen samt en beskrivning av hur kursen passar in i din utbildning. Ingen tidigare erfarenhet av utgrävning krävs, men ange gärna om du medverkat i andra arkeologiska projekt. Uppge även om du har körkort och kan tänka dig att köra i Italien. Innan du söker tänk på att kursen är fysiskt ansträngande med långa dagar i fält.

Motivationsbrevet skall ha inkommit till institutionen senast den 23 mars och skickas till historia@gu.se med ”Motivationsbrev AN1076” samt ditt efternamn som rubrik på meddelandet. 

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.