Länkstig

Antikens kultur och samhällsliv: Grundkurs

Kurs
AN1111
Grundnivå
30 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-12015
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-12016
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Kort om kursen

Kursen ger dig grundläggande kunskaper om de antika civilisationerna, främst den grekiska och den romerska, som utgör vårt gemensamma europeiska kulturarv. Därtill ger kursen kännedom om det vetenskapliga forskningsläget samt teorier och metoder inom antikstudiet. Vi undersöker antikens historia, bildkonst, arkitektur, religion samt litteratur och filosofi. Vidare ger kursen insikter i sociala strukturer, exempelvis mäns och kvinnors villkor i de antika samhällena.

Om utbildningen

Kursen syftar till att ge översiktlig kunskap om och förståelse för de antika medelhavskulturerna, med fokus på de grekiska och romerska, och dessas betydelse för senare tidsperioder. Kursen ger en orientering om den politiska utvecklingen i området och dess varierade samhällssystem, kulturyttringar och levnadsförhållanden. Kursen innehåller följande delkurser:

Introduktion till antikvetenskapen
Delkursen ger en introduktion till antikens kultur och samhällsliv och dess framväxt som vetenskaplig disciplin. Den innehåller även en översiktlig presentation av utvalda förhistoriska kulturer, disciplinhistoria samt en orientering i olika typer av antikt källmaterial och hur kunskap om antiken skapas genom dem.

Det antika Greklands kultur och samhällsliv
Delkursen ger en introduktion till det antika Greklands kulturer och samhällsliv ur politiska, sociala, ekonomiska, religiösa och kulturella perspektiv. Särskilt uppmärksammas grekisk bronsålder, den grekiska stadsstatens framväxt och den atenska demokratin.

Det italisk-romerska områdets kultur och samhällsliv
Delkursen ger en översiktlig introduktion till det italisk-romerska samhällets utveckling från bondesamhället på 700-talet f.Kr., till det omfattande imperiet. Roms utveckling beskrivs utifrån de äldsta förhistoriska kulturerna, framför allt den etruskiska. Romersk kultur och romerskt samhällsliv behandlas ur politiska, sociala, ekonomiska, religiösa och kulturella perspektiv. Särskilt uppmärksammas politisk historia, stadsmiljöer, samt bildkonst och arkitektur.

Interpretationsövningar
Delkursen är praktiskt orienterad mot tolkning av det antika källmaterialet, framför allt antik konst. Kursen uppmärksammar relationen mellan tolkning av källmaterial och dess betydelse för kunskapen om det antika samhället.

För den nätbaserade distanskursen krävs tillgång till dator med internetanslutning.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.