Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svaren på flera frågor som många ställer till studievägledarna.

 

Vad är skillnaden mellan att följa ett program eller fristående kurser?
För att till exempel få en kandidatexamen kan man antingen följa ett program eller läsa via fristående kurser. Vissa utbildningar, särskilt utbildningar som leder till yrkesexamen, kan du bara läsa som program. Som programstudent följer du ett upplägg som är redan bestämt genom en utbildningsplan. Du kan skapa din egen utbildning genom fristående kurser, men då måste du vara beredd på att inför varje termin planera nästa steg i utbildningen och ansöka till de kurser som du har planerat.


Hur får jag reda på om jag är behörig för det jag vill söka till?

Din anmälan granskas efter sista anmälningsdag för att kontrollera att du uppfyller behörighetskraven. För högskolestudier krävs alltid grundläggande behörighet. Den grundläggande behörigheten kan du få på flera olika sätt, till exempel genom fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola. Exakt vilka krav som ställs för den grundläggande behörigheten avgörs av din studiebakgrund och när du avslutade dina studier. Om du inte har grundläggande behörighet kan du komplettera, d v s läsa in rätt behörighet. Vanligaste sätten att komplettera är genom kommunal vuxenutbildning eller folkhögskolestudier, alternativt genom att läsa basår eller bastermin på högskola. Utövergrundläggande behörighet finns även ibland krav på särskild behörighet. Du hittar information på www.antagning.se
 

Jag är reservplacerad på en utbildning – hur får jag veta om jag kommer in?
Om så många av de antagna lämnar sin utbildningsplats att det blir aktuellt att kalla reservplacerade så kommer du att kontaktas av universitetet om det blir din tur. Reservantagning sker i den ordning man är placerad i den urvalsgrupp man tillhör. En vecka efter kursstart får institutionen besluta att reservlistan upphör.

Vad betyder att registrera sig på en utbildning?
Du som antagits till en utbildning och tackat ja får kallelse och information från institutionen inför kursstarten. Du måste sedan registrera dig som student på utbildningen enligt de instruktioner du får från institutionen. Du förlorar din plats om du inte registrerar dig.

Kan jag göra en sen anmälan?
En del program och kurser är fortfarande öppna för sena anmälningar efter anmälningsperioden. De utbildningar som är öppna för en sen anmälan har en välj- knapp på www.antagning.se. Tänk på att alla sena anmälningar behandlas i mån av tid och i kronologisk ordning. Dina chanser att bli antagen ökar därför ju tidigare du gör din anmälan.

Vilka terminstider är det?
Det finns en hösttermin och en vårtermin. Hösterminen börjar omkring den 1 september och är 20 veckor lång. Vårterminen börjar måndagen direkt efter höstterminen (omkring den 20 januari) och är också 20 veckor lång. Det finns inga lov under terminerna.

Jag studerar på ett annat universitet – går det att byta till Göteborgs universitet?
Läser du fristående kurser har du möjlighet att växla mellan olika högskolor. Det är viktigt att komma ihåg att kurser med samma namn inte nödvändigtvis har samma innehåll.
Om du går ett program måste du göra en ”ansökan till senare del av program/byte av studieort”. Vi kommer då att kommer jämföra upplägget på ditt förra lärosäte för att se om du kan passa in i programmet vid Göteborgs universitet. Det måste finnas resurser att ta emot ytterligare studenter och du måste vara behörig. Kontakta studievägledare för utbildningen för att få information.

Jag har en funktionsnedsättning – kan jag få någon hjälp med hänsyn till det?

Du som har en funktionsnedsättning ska så långt som möjligt kunna studera på universitet eller högskola på samma villkor som andra studenter.
Du kan få pedagogiskt stöd för att genomföra dina studier. Till exempel genom:

  • Anpassad examination
  • Anpassad tidplan
  • Anpassad litteratur, till exempel talbok, e-textbok eller punktskrift
  • Anteckningsstöd
  • Teckenspråkstolkning
  • Skrivtolkning
  • Syntolkning


Ta tidigt kontakt med universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning, funktionsnedsattning@gu.se, för mer information. Gör det gärna samtidigt som du anmäler dig till universitetet eller högskolan. Det är extra viktigt med tidig kontakt om du behöver teckenspråkstolk. På Studentportalen finns utförlig information om pedagogiskt stöd: studentportalen.gu.se/handledning-och-stod/funktionsnedsattning/

Jag är antagen men kan inte ta min plats den här terminen. Kan jag få behålla den?
Om du blir antagen men inte kan påbörja din utbildning kan du ansöka om anstånd med studiestarten för att påbörja utbildningen en senare termin. Det krävs att du har särskilda skäl för att inte kunna börja. Sektionen för antagning kan ge ytterligare information.

Var får jag tag i en kursplan och litteraturlista?
Det finns här http://www.utbildning.gu.se/kurser/hitta-kursplan/

Sidansvarig: Jessica Pamp|Sidan uppdaterades: 2016-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?