Navigate to video: Hur är det att studera metallgestaltning? Programansvarig och studenter berättar.
Video (03:45)
Hur är det att studera metallgestaltning? Programansvarig och studenter berättar.
Bild
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i Metallgestaltning

Program
K1MGG
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Bengtsfors
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-7G50I
Ansökan stängd

Kort om programmet

Programmet vänder sig till dig som vill ha en konstnärlig utbildning i konsthantverk med inriktning Metallgestaltning.

Under de tre åren som utbildningen omfattar ingår kurser i järn, stål, offentlig gestaltning, visuell gestaltning, kommunikation samt teori och historia.

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med uppdrag för privata och offentliga uppdragsgivare, utställningar och egen konstnärlig verksamhet.

Om utbildningen

Under de tre åren som utbildningen omfattar ingår kurser i järn, stål, offentlig gestaltning, visuell gestaltning, kommunikation samt teori och historia. Du arbetar till stor del i projektform där tekniska, materialmässiga och funktionella krav relateras till rums- och gestaltningsproblematik. Genom föreläsare, gästlärare, workshops och studiebesök får du perspektiv och inspiration till ditt arbete och kan sätta det i relation till teori samt vår omvärld, samtid och historia. Du uppmanas att delta i nationella och internationella utbyten, tävlingar och utställningar som ligger till grund för framtida nätverk.

Det första året är grundläggande uppbyggt kring fördjupade kunskaper i teknik, material och uttryck. Du får lära dig om materialens egenskaper, inklusive de metaller som är mindre vanliga i smide såsom rostfritt stål, koppar och aluminium. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter sociala sammanhang.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design, konst och offentlig gestaltning. Möjlighet till praktik eller studieutbyte med en annan skola ges.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Fokus ligger på omvärldsrelaterade projekt i offentliga rum. Du får kommunicera dina resultat på flera olika offentliga platser som mässor och utställningar inom- och utomhus. Vårterminen avslutas med ett självständigt examensarbete om 15 veckor.

Kurser i visuell gestaltning och kommunikation samt teori och historia sker tillsammans med studenter på de andra konstnärliga kandidatprogrammen på HDK-Valand Campus Steneby.

Lär känna lärare och övrig personal på Enheten för design och konsthantverk Steneby.

Besök Metallgestaltning på Facebook och Instagram!

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Arbetsprov

Här hittar du instruktioner till arbetsprovet för Konstnärligt kandidatprogram i Metallgestaltning.

Läs mer om Arbetsprov

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju.

Efter studierna

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med uppdrag för privata och offentliga uppdragsgivare, utställningar och egen konstnärlig verksamhet. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Så är det att plugga

Undervisningen

Programmet är en del av den internationella miljön på HDK-Valand Campus Steneby. Undervisningen sker på engelska, till exempel föreläsningar och handledning. Om du är svenskspråkig får du utföra vissa moment på svenska, om det är möjligt med hänsyn till studiegruppen. Ansökan görs på engelska eller svenska. 

Lokaler

HDK-Valands verksamhet på Campus Steneby har verkstäder för metall, möbeldesign och textil.

Vi uppmuntrar dig att tänka nytt, att arbeta med experimentella tekniker och material. I HDK-Valands alla verkstäder arbetar tekniker med lång erfarenhet, som kan ge dig stöd och råd i dina projekt.

Läs mer om lokaler