Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i Filmisk gestaltning

Grundnivå | 180 hp
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19610

Om programmet

Vad har du för avsikt när du filmar och vilka val gör du? Vilka bilder tar du och vilka avstår du ifrån? Vad har du att berätta, vad vill du visa, vad är det som bara du kan göra? För att utveckla det unika och det personliga i ditt filmskapande stimulerar vi dig att agera i förhållande till omvärlden och till dig själv. Detta sker genom praktiska övningar och genom muntliga och skriftliga reflektioner.

I den filmiska praktiken ingår teknisk kunskap och konstnärlig färdighet. Detta tränas på skolan genom bild- och ljudworkshops, gestaltningsövningar, övningar i personregi med skådespelare, observation, dramaturgi och klipp.
Reflektioner utbyts i seminarieform och genom individuella handledningssamtal där studenterna utmanas att formulera sig kring sitt arbete.
 
I undervisningen utgår vi ifrån begrepp som observation, avbildning och iscensättning. Som student får du kunskap om hela processen i skapandet, från idé, ekonomi, finansiering och praktiskt genomförande till distribution och offentlig visning.

Syftet med filmstudierna på Akademin Valand är att utveckla metoder för gestaltning, möjliggöra nya filmiska uttryck samt skapa nya offentliga visningsmöjligheter. Vi vill uppmuntra dig att förhålla dig ifrågasättande till konventionerna inom filmområdet och erövra en arena att verka i.
 
Filmutbildningen är praktikbaserad och vi tar aktiv del av den tekniska utvecklingen och dess möjligheter.

Utbildningen har ett nära förhållande till omvärlden, deltar kontinuerligt i samhällsdebatten och medverkar till förändring av filmens position i samhället. Undervisningen bedrivs i en undersökande och kritisk anda mot bakgrund av den filmiska traditionen och de förändringar som sker av den rörliga bildens position i samhällsutvecklingen.

Innehåll

Första året arbetar du som student med många korta övningar i ett praktiskt undersökande av bildens och ljudets bidrag till det egna uttrycket. Nyckelbegrepp du möter under detta första år är rum, tid, det egna seendet och lyssnandet. I Filmteoretiska moment studerar du filmen ur ett samhälleligt, etiskt och filmpolitiskt perspektiv.

Andra året arbetar du med idéutveckling, genomförandet av ett filmprojekt samt arbete med aktörer. Du får även introduktion i dokumentära metoder. Nyckelbegrepp för det andra året är observation, förhållningssätt, perception, form, struktur och rytm. Du genomför en fördjupad reflektion kring lärande och hur du själv definierar ditt ämne.

Tredje året baseras på ett examensprojekt från idé till färdig film. Du genomför projektpresentation, förproduktion, inspelning, efterproduktion och visning. Du får här möjlighet att praktiskt omsätta de erfarenheter och reflektioner du gjort hittills under utbildningen.

Fortsatta studier

Utbildningen förbereder dig för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i Filmisk gestaltning,

Mer information om programmet

http://akademinvaland.gu.se/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urval grundas på arbetsprover och intervjuer. Information om arbetsprover och urvalsprocessen hittar du på www.akademinvaland.gu.se/utbildning/program/K1FIG/ansokan.

Studievägledning

Camilla Alvhage, 031-786 5103, camilla.alvhage@akademinvaland.gu.se

Programmet ges vid

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?