Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i fri konst

Grundnivå | 180 hp
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19612

Om programmet

Kandidatprogrammet i fri konst ger dig gestaltningsmässiga, tekniska och konstteoretiska kunskaper, där ett centralt element är att integrera teori och praktik till en helhet. Syftet är att stödja utvecklingen av ditt individuella konstnärskap och hjälpa dig att uppnå, formulera och analysera en självständig praktik. Du får även stöd att finna och undersöka de sammanhang där du vill verka efter utbildningen samt att utforska och förhålla dig till konstens och konstnärens roll i det omgivande samhället.

Tyngdpunkten i utbildningen ligger på ditt självständiga arbete under handledning av skolans lärare såväl som av gästlärare från olika sammanhang inom konstfältet. I arbetet med din grupplärare ingår bland annat individuella ateljésamtal, gruppdiskussioner och -övningar, utställningsbesök och seminarier. I utbildningen ingår också konst- och kulturteori. Härutöver erbjuds du både tematiska och tekniska valfria kurser, föreläsningar, öppna seminarier och andra studierelevanta arrangemang och aktiviteter.
För att tillgodogöra sig utbildningen krävs självständighet och förmåga att organisera och ta ansvar för det egna konstnärliga arbetet. Du arbetar i en egen ateljé eller i projektateljéer. Du har också tillgång till välutrustade verkstäder: trä, metall, skulptur, datalabb, fotolabb, videoproduktion och -redigering, ljus- och ljudstudio, screeningrum samt grafikverkstad.
Akademin Valand består av fyra konstnärliga områden: fri konst, fotografi, film och litterär gestaltning och här bedrivs utbildning på kandidat- och masternivå samt konstnärlig forskning. Som student ingår du i ett brett konstnärligt sammanhang med möjligheter till dialog och samarbete med studenter inom dessa fält. Akademin Valand är en del av Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Den fasta lärarkåren utgörs av nationellt och internationellt aktiva konstnärer, kritiker och curatorer med erfarenhet som representerar en bred kompetens. Tillsammans med gästlärare och studenter från olika delar av världen, finns stora möjligheter att delta i internationella seminarier och utställningar och göra utbyten med andra konsthögskolor. Detta skapar ett klimat som ger dig goda förutsättningar att själv bygga upp ett eget internationellt kontaktnät som en integrerad del av utbildningen.

Innehåll

Under första kandidatåret ligger tyngdpunkten på att introducera och diskutera en rad olika konstnärliga och teoretiska praxisformer. Syftet är att bredda fältet av möjliga arbetsformer och tankesätt för att inleda och understödja ateljéverksamheten och det individuella arbetet. I undervisningen ingår även kurserna Konst och kontexter 1 och 2 som utgör en introduktion i konsthistoria från förhistorien och fram till nutid, samt ger en orientering i kulturteoretiska problemfält.
Andra kandidatåret fokuserar på att undersöka och utmana den egna praktiken. Ett flertal publika utställningar genomförs under året, parallellt med fördjupande diskussioner om det konstnärliga skapandets villkor där individuell handledning i ateljéarbetet har en framträdande plats. Kurserna Konst och kontexter 3 och 4 syftar till att diskutera relationen mellan konst och kulturteori från ett samtida perspektiv med ett antal historiska tillbakablickar.
Under det tredje och sista året arbetar studenterna med att definiera och formulera sitt konstnärsskap, med att orientera sig i relation till samtidskonstens olika scener och diskurser samt med att utforska konstens roll i det omgivande samhället.
Utbildningens ryggrad utgörs av individuella ateljésamtal och kritikklasser i större och mindre grupper. Som ytterligare stöd i utvecklingen av det individuella projektet erbjuds de mediespecifika fälten som utgör valbara plattformar för expanderade mediaspecifika diskurser inom ett antal olika fält.
Här ingår undervisare och studenter i en fördjupad dialog omkring de formella och konceptuella frågeställningar som rör deras specifika form av praktik. De mediespecifika fälten är tillgängliga för hela kandidatutbildningen och innebär således även en möjlighet för studenter och undervisare som är upptagna av en särskild konstnärlig disciplin att arbeta och utveckla sitt arbete tillsammans på tvärs av årskursindelningen.
Utbildningen omfattar även delkurserna Konstnärlig orientering och Skrivande som metod och verktyg, där den sistnämnda övergår i examensterminens kandidatessä.
Vårterminens examenskurs fokuserar på studenternas examensprojekt och har kandidatutställningen som mål. Under denna process sker det individuella arbetet i dialog med en professionell curator vars uppgift det är att koordinera och utforma examensutställningen. Denna uppgift har genom de senaste åren tillvaratagits av en rad namnkunniga och internationellt etablerade aktörer.

Examen

Utbildningen bedrivs på heltid under tre läsår och leder till Konstnärlig kandidatexamen i fri konst.

 

Mer information om programmet

http://www.akademinvaland.gu...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urval grundas på arbetsprover och intervjuer. Information om arbetsprover och urvalsprocessen hittar du på www.akademinvaland.gu.se/utbildning/program/K1FRI/ansokan.

Studievägledning

Camilla Alvhage, 031-786 5103, camilla.alvhage@akademinvaland.gu.se

Programmet ges vid

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?