Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i teater, inriktning skådespeleri

Grundnivå | 180 hp
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19607

Om programmet

Skådespelarutbildningen på Högskolan för scen och musik utbildar skådespelare för teater, film, TV och radio. Vår utbildning är yrkesinriktad och omfattar tre års heltidsstudier (180 högskolepoäng), vilka leder fram till kandidatexamen i teater, inriktning skådespeleri. Utbildningen utgör grund för vidare studier på avancerad nivå. Kärnan i utbildningen är den sceniska gestaltningen där alla ämnen sammanstrålar till en helhet. Vi som arbetar här ser som vår främsta uppgift att utveckla professionella, självständiga och kritiskt tänkande konstnärer med ett personligt scenspråk. Utbildningens pedagogik bygger på att studenterna tar stort eget ansvar och själva utgör drivkraften i den undervisning de tar del av.

Innehåll i utbildningen

Mycket av undervisningen bygger på att stärka och utveckla det personliga uttrycket för att studenten sedan ska kunna gå in i den kollektiva process och det samarbete som yrket och konsten kräver. Utbildningen har som mål och vision att vara ett växthus för nya konstformer och uttryckssätt. Skådespelarutbildningen har ett nära samarbete med bl a musikalutbildningen och filmregiutbildningen, där undervisningen tillsammans med dessa utbildningar är integrerad i flera kurser under utbildningsåren. Kontakt med teatrar och andra teaterutbildningar är också en stor del av utbildningens verksamhet och många gästpedagoger kommer från dessa områden.

Under första året introduceras och grundläggs de metoder som utbildningen har som utgångspunkt. Den sceniska gestaltningen omfattar grundläggande skådespelarträning och repetitionsövningar, och står i nära kontakt med övriga gestaltande ämnen såsom, röst/tal, sång och fysisk gestaltning.

Under andra utbildningsåret fördjupas studierna. Krav på självständigt arbete ökar i form av olika sceniska moment och egna projekt. Det sceniska gestaltningsarbetet omfattar projekt med verk från den dramatiska litteraturen samt undervisning i filmskådespeleri.

Tredje året inriktas mot det självständiga arbetet (examensarbetet) och det kommande yrkeslivet. Under utbildningens tredje år genomför de studerande praktik på en teater. Praktiken innebär att arbeta i en ensemble med dess repetitions- och föreställningsverksamhet. Sista terminen ägnas åt radioteater, examensarbete samt arbete med en komplett teaterföreställning.

Mer information om programmet

http://hsm.gu.se/Utbildning/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urval baseras på antagningsprov. Information om antagningsproven finns på hemsidan för Högskolan för scen och musik, www.hsm.gu.se

Studievägledning

Utbildningsexpeditionen 031-786 4020, utbildningsexpedition@hsm.gu.se, öppettider måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00

Programmet ges vid

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?