Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning världsmusik

Grundnivå | 180 hp
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19608

Om programmet

På världsmusikutbildningen i Göteborg får du frihet att utveckla din egenart som musiker och möta musiktraditioner från många olika håll. Samtidigt förbereds du för ett arbetsliv som frilansande musiker. Musikerutbildning för dig som vill fördjupa dig i folkmusik eller icke västerländsk konstmusik (t.ex. klassisk arabisk musik eller indisk konstmusik).

Huvudämne (90 hp)
Konstnärlig fördjupning på huvudinstrumentet med stor möjlighet för den studerande att påverka undervisningens inriktning är en viktig del av programmet. Undervisningen på huvudinstrumentet sker dels individuellt, dels i ensembleform.

Ensemblespel är en annan av kärnkurserna. Här uppstår möten mellan musiktraditioner och erfarenheter, vilket också utvecklar det personliga musikaliska språket. Tonvikt läggs på kommunikation, interaktion och aktivt lyssnande, samt ensemblehantverket med dynamik, rytmik och kommunikation. Det självständiga arbetet skrivs i årskurs 3 (15 högskolepoäng) inom ramen för huvudämnet.

Andra kurser (67,5 hp)
Musikteori, praktiskt gehör och musikskapande har en framträdande roll och kopplas praktiskt till ensemblespel och anpassas även individuellt efter studentens förkunskaper. I programmet ingår även kurser i bl.a. ergonomi, den framtida yrkesrollen, musikteknik, musik och samhälle, musikalisk/scenisk kommunikation, och turnéprojekt. Undervisningen sker delvis i projektform där kunskap om och erfarenhet av frilansmusikerns arbetsmarknad har en framträdande roll. Musikens roll i och samspel med det omgivande samhället granskas kritiskt genom vetenskapliga och konstnärliga infallsvinklar, och olika kulturers musikhistoria och musikkultur jämförs.

Personlig profil (22,5 hp)
Inom ramen för utbildningens personliga profil ges möjlighet att fritt välja fristående kurser för ytterligare fördjupning eller breddning inom skilda ämnesområden.

Under utbildningens gång förbereds du för arbetslivet som frilansare bland annat genom att ta ansvar för planering, bokning och marknadsföring av turnéer och konserter. Utbildningen samarbetar bland annat med Musikens hus, Kultur i Väst och Musik i Västernorrland – där du lär dig spela för barn, hålla i workshops och genomföra längre turnéer.

Sista året genomför du ett självständigt arbete och en examenskonsert, där du som student har stor frihet att välja vad du vill fokusera på.

Det utbudsrika huset Artisten ger också möjlighet till nya experiment. Genom samarbete med andra studenter – till exempel improvisationsmusiker och skådespelarstudenter – kan musik, poesi och agerande få flyta in i varandra och ge upphov till nya kreativa uttryck.

Arbetsområden
Utbildningen syftar till att förbereda för den kommande yrkesrollen som musiker med specialisering på folkmusik, konstmusik från andra kulturer och mötena mellan olika musikstilar. Vidare skall utbildningen ge verktyg för att kunna kommunicera med kulturlivet i det omgivande samhället, lära sig frilansbranschens förutsättningar och knyta kontakter i detta nätverk. Utbildningen utgör grund för vidare studier på avancerad nivå.

 

Mer information om programmet

http://www.hsm.gu.se/Utbildn...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för högskolestudier. Särskild behörighet i form av musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov. Antagningsprovet är också grund för urval bland behöriga sökande.

Urval: Urval baseras på antagningsprov. Information om antagningsproven finns på hemsidan för Högskolan för scen och musik, www.hsm.gu.se

Studievägledning

Utbildningsexpeditionen 031-786 4020, utbildningsexpedition@hsm.gu.se, öppettider måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00

Programmet ges vid

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?