Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt masterprogram i Design

Avancerad nivå | 120 hp
HT 2017
100% Dag
Göteborg
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Stängd GU-15091

Om programmet

Det här programmet syftar till att du ska fördjupa din kreativa och konstnärliga förmåga att utforma komplexa designlösningar och alternativa arbetsmetoder och förhållningssätt till design. Grunden för detta är det reflekterande samtalet om design i ett vidare och djupare sammanhang där vi bortser från de konventionella designområdenas egna specialistperspektiv. Därför bygger programmet på att vi har studenter från olika designområden som till exempel produktdesign, industridesign, grafisk design och inredningsarkitektur.

Kärnan i studierna är de praktiska projekten, ofta av utforskande och experimentell karaktär. Många av projekten formulerar du själv utifrån ditt eget fördjupningsområde inom design och du får stöd och handledning av lärare som har just ditt specialistperspektiv. Du kommer att jobba med både projekt som du utför enskilt och med projekt som utförs i grupp. Ibland anvisar vi ett gemensamt övergripande tema eller arbetar med en gemensam extern samarbetspartner.

Programmet syftar också till att du ska få en ökad insikt i och praktisk erfarenhet av designämnet som ett område för forskning och utveckling. Med utgångspunkt i de praktiska projekt du genomför under utbildningens gång finns i alla kurser seminariediskussioner, litteraturläsning och skrivande kopplat till projekten. Det handlar inte bara om de egna erfarenheterna av det kreativa och gestaltande arbetet, utan också om att få ett bredare spektrum av olika perspektiv på design. Vi hämtar inspiration och kunskap från till exempel humaniora och samhällsvetenskap. Ett särskilt fokus i programmet ligger på designens roll i formandet av materiella ting och hur människor ger tingen mening för att förstå sin kulturella och sociala omvärld. Ett annan infallsvinkel som hänger ihop med detta är diskussionen om alternativa sätt att verka som designer och designerns profession i framtiden.

Målet för utbildningen är att du efter examen ska kunna arbeta inte bara i den traditionella yrkesrollen som designer inom olika specialområden, utan att du genom din kvalificerade designkompetens själv eller tillsammans med andra kan skapa helt nya verksamhetsområden som bidrar till en hållbar utveckling av vår gemensamma värld.

Examen

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att ta ut en Konstnärlig masterexamen i Design (Degree of Master of Fine Arts, 2 years, in Design).

Mer information om programmet

http://www.hdk.gu.se

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen i design eller motsvarande samt språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprover. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på www.hdk.gu.se

Studievägledning

Lena Collin, 031-786 1107, lena.collin@hdk.gu.se. Vid frågor om ansökan kontakta hdkadmission@hdk.gu.se

Programmet ges vid

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6 - 8

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?