Bebyggelseantikvariskt program
Kort om programmet
Bebyggelseantikvariskt program riktar sig till dig som tycker att det är spännande med bebyggelsefrågor och vill arbeta med hållbar förvaltning och utveckling av befintliga byggnader och landskap. Som bebyggelseantikvarie analyserar du bebyggelsens historiska lager och medverkar till klok hushållning och nyanvändning av resurser. Utbildningen är yrkesinriktad och ger dig gedigen antikvarisk kompetens.
Om utbildningen
Programmet ger teoretiska och yrkesförberedande kunskaper till dig som vill arbeta med hållbar förvaltning och utveckling av befintliga byggnader och landskap. Som bebyggelseantikvarie bidrar du till samhällsplaneringen genom att analysera bebyggelsens historiska lager och medverka till klok hushållning och nyanvändning av resurser. Under utbildningen lär du dig om olika tiders arkitekturstilar och byggnadstekniker. Du lär dig också om landsbygdens och stadsbebyggelsens utveckling och hur den byggda miljön hör samman med samhällsförändringarna i tid och rum. Du får även träna på att undersöka byggnader och miljöer utifrån olika källmaterial och studerar olika former av bevarandestrategier och vårdinsatser. Genom praktiskt arbete tränas du i fysiska planeringsprocesser samt att reflektera över hur kulturarv skapas, definieras och används i olika sociokulturella sammanhang.
Tre skäl att söka
- Blir färdigutbildad bebyggelseantikvarie.
- Studerar bebyggelse och samhälle ur ett historiskt perspektiv.
- Får göra studiebesök och fältarbeten i Göteborgstrakten och utomlands.
Utbildningens upplägg
Under det första året får du en introduktion i ämnet kulturvård och studerar bebyggelsehistoria, kulturlandskap och metoder för undersökning, dokumentation och visualisering av kulturhistoriska miljöer, det vill säga grunderna i det antikvariska yrkesområdet.
Under det andra året fördjupar du din bebyggelsehistoriska förståelse och lär dig om byggnaders konstruktion, material och skador genom praktisk undersökning och tillståndsanalys. Du studerar och lär dig tillämpa kulturvårdens teorier och får använda antikvarisk metodik i en verklighetsnära förundersökning. Under det andra året skriver du också en bebyggelsehistorisk uppsats som grundar sig på arkivkällor och undersökningar ute i fält.
Det tredje året ägnar du åt kulturmiljöplanering, bland annat genom ett projektarbete tillsammans med yrkesverksamma antikvarier. Programmet inleds med en praktikperiod där erfarenheterna får ligga till grund för efterföljande kursers diskussioner om yrkesrollen. Du förbereder ditt examensarbete genom fördjupade studier i vetenskaplig teori och metod och avslutar dina studier med ett självständigt examensarbete.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Praktik
I programmet gör du praktik under den femte terminen.
Efter studierna
Som bebyggelseantikvarie arbetar du med att analysera den byggda miljön och ta fram kulturhistoriska kunskaps-, planerings- och beslutsunderlag för samhällsplanering och kulturmiljövård. Andra uppgifter kan vara rådgivning, pedagogisk verksamhet eller byggnadsvård. Våra tidigare studenter finns både i privat sektor på arkitekt- och konsultföretag, och i offentlig verksamhet på kommuner, museer och länsstyrelser och centrala myndigheter. Flera av våra tidigare studenter driver egen verksamhet. Efter kandidatexamen kan du fortsätta dina studier genom att ta en master i kulturvård och ytterligare fördjupa dig i den byggda miljön.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen är till största delen teoretisk men innefattar även exkursioner, studiebesök och arbete i fält. På programmet har du föreläsningar, självständiga studier, grupparbeten och seminarier. Kurslitteratur och föreläsningar är i viss mån på engelska. För att kunna genomföra dina studier behöver du ha tillgång till en dator och en kamera (en mobilkamera eller en systemkamera). Kostnader för material och studiebesök tillkommer, mer information finns i utbildningsplanen.
Lokaler
Undervisningen sker i huset Natrium på Medicinareberget i Göteborg.