Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i missbruks- och beroendevetenskap med inriktning mot psykologi respektive socialt arbete

Avancerad nivå | 120 hp

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Om programmet

Vill du fördjupa din kompetens för ett kvalificerat arbete inom missbruks- och beroendevården eller vill du förbereda dig för forskning inom området? Då är du välkommen att söka detta program som ges i samarbete mellan Psykologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete.

Innehåll

Detta tvärvetenskapliga masterprogram i missbruks- och beroendevetenskap är unikt i sitt slag och bygger på ett samarbete mellan Psykologiska institutionen och Institutionen för socialt arbete. Genom att integrera kunskap från andra vetenskapliga discipliner, som t.ex. folkhälsovetenskap och neurovetenskap, får du som student en gedigen utbildning i missbruks- och beroendevetenskap.

Utbildningen är professionsfördjupande och forskningsförberedande. Vi diskuterar och problematiserar frågor som rör riskbruk, missbruk och beroende med fokus på alkohol och narkotika. På utbildningen möter du föreläsare med olika bakgrund inom missbruksområdet – både praktiker och forskare.

Programmet har två inriktningar: psykologi och socialt arbete. Du väljer inriktning i samband med ansökan till utbildningen. Programmet ges på halvfart för att det ska vara enkelt att kombinera med yrkeslivet, men det finns också möjlighet att läsa delar av programmet på helfart och på så sätt förkorta studietiden. De första tre terminerna läser du gemensamma kurser, därefter läser du kurser inom den inriktning du valt.

Termin 1-3
Gemensamma kurser:
Missbrukspsykologi, 15 hp
Utredning och behandlingsplanering vid missbruk och beroende, 15 hp
Missbruk och beroende – förändringsprocess, psykosociala interventioner och samverkan, 15 hp

Termin 4-8
Inriktning mot psykologi:
Valbar kurs, 30 hp
Metodkurser, 15 hp
Examensarbete, 30 hp

Inriktning mot socialt arbete:
Valbara kurser, 30 hp
Metodkurs, 15 hp
Examensarbete, 30 hp

Du kan även tillgodogöra dig tidigare kurser du läst och på sätt förkorta din studietid. Har du socionomexamen och läser inriktning socialt arbete kan du tillgodoräkna dig valbara kurser om 30 hp. Samtliga kurser kan också läsas fristående.

Examen: Masterexamen

Mer information om programmet

http://psy.gu.se/utbildning/...

Visa mer

Studievägledning

Psykologiska institutionen, Haraldsgatan 1, 031-786 0000, www.psy.gu.se Institutionen för socialt arbete, Sprängkullsgatan 23, 031-786 000, www.socwork.gu.se Studievägledning psykologi: Tina Ahlström, tel 031-786 1670. E-post: tina.ahlstrom@psy.gu.se Studievägledning socialt arbete: tel 031-786 5778. E-post: studievagledning@socwork.gu.se

Programmet ges vid

Psykologiska institutionen
Box 500
40530 Göteborg
Besöksadress: Haraldsgatan 1

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?