Bild
Studenter Musik- och ljudproduktion
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion

Program
K1MLP
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-7G53H
Ansökan stängd

Kort om programmet

Utbildningen vänder sig till dig som skapar och producerar musik och ljud med allt ifrån traditionella instrument till datorer och annan elektronisk utrustning. Du vill fokusera och utveckla dina tidigare kunskaper. En stor del av det treåriga programmet utgörs av lärande i praktiska projekt, du får uppdrag som är så nära en verklig arbetssituation som möjligt. Fokus ligger på att utveckla ditt personliga uttryck och på att förbereda dig för ett kreativt självständigt arbete inom musik- och ljudbranschen.

Om utbildningen

Som student får du arbeta både med andra musiker, scenkonstnärer och för film. I Göteborg finns en stark branschnärvaro inom musik, film mm, som du får kontakt med bland annat genom gästlärare och praktikperioder. I våra nya lokaler på Brewhouse får du tillgång till inspelningsstudior, ensemblesalar och förstklassig teknisk utrustning.

International students interested in the Bachelor of Music and Sound Production can find important information and links here.

Vad innehåller utbildningen?

Förutom vissa gemensamma kurser i musikteori, musikhistoria etc innehåller utbildningen dessa:

  • Huvudämne: Musik- och ljudproduktion (45 hp)
    Fokus på musikens och ljudets funktion inom medieproduktion. Utveckla din förmåga att arbeta med musik- och ljudproduktion inom olika verksamhetsområden. Delmoment: ljudanalys, musikteori, historiska perspektiv, konst/design, ljudläggning samt installation.
  • Produktionskunskap och projektkunskap (75 hp)
  1. Både teoretiskt och praktiskt arbete med musik- och ljudinspelningar, ljudläggning och komposition samt praktik ur ett produktions- och projektperspektiv.
  2. Entreprenörskap. Stärk din personliga utveckling inom en starkt entreprenörsbetonad bransch. Branschspecifika projektarbeten utgör grunden, och verkliga fall från näringslivet bearbetas för att identifiera och åtgärda återkommande problem och utmaningar.
    Lär dig processer som krävs för att genomföra evenemang inom musik- och mediaproduktion: planering, marknadsföring och kommunikation.
  3. Kommunikationskunskap. Få grundläggande kunskap om kommunikation genom audiella medier samt träning i att kommunicera i den egna rollen som musiker och producent.
  4. Analoga och digitala verktyg. Lär dig olika ljudverktyg i produktionsprocesser inom media och upplevelseindustri. Utveckla din förmåga att använda verktygen inom de olika verksamhetsområdena på ett kostnadseffektivt, kreativt och konstnärligt sätt. Delmoment: akustik, analog ljudteknik, digital ljudteknik.
  • Personlig profil (22.5 hp)
    Fördjupa och bredda dina kunskaper inom musik- och ljudproduktion. Jobba i projekt som utgår från en valfri (inom ämnesområdet) problemställning, teoretiskt ramverk och metod.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Instruktioner för ansökan

Detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion:

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urval baseras på antagningsprov. Information om antagningsproven finns på hemsidan för Högskolan för scen och musik.

Efter studierna

Du förbereds för ett kreativt självständigt arbete inom musik- och ljudbranschen.

Så är det att plugga

Undervisningen

  • Föreläsningar
  • Workshops
  • Självständigt arbete
  • Handledning i den kreativa processen tillsammans med lärare, både individuellt och i grupp för att stärka konstnärlig reflektion och få regelbunden respons på skapande.
  • Praktik
  • Samarbeten och projekt utanför Högskolan för Scen och Musik, bland annat med filmstudenter från HDK-Valand – Högskolan för konst och design.

Lokaler

Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Du som student har möjlighet att ansöka om en eller två utbytesterminer på något av högskolans partneruniversitet för termin 3, 4 eller 5.

Läs mer om studier utomlands