Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kultur, kandidatprogram

Grundnivå | 180 hp
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19710

Om programmet

Är du intresserad av kulturens roll i samhället? Vill du arbeta inom kultursektorn, till exempel på muséer eller med att arrangera kulturevenemang, i turistnäringen, som handläggare på kulturförvaltning, med stadsplanering, medborgardialoger eller utredningsuppdrag, som kulturskribent eller folkbildare?

På kandidatprogrammet Kultur analyserar du estetiska uttryck som bilder, musik och film och fördjupar dig i relationen mellan människors vardagsliv och större samhällsstrukturer. Det kulturellas betydelse i samhället undersöks ur ett kritiskt perspektiv med fokus på demokrati, jämställdhet och likabehandling, i brytpunkten mellan lokala och globala processer. Du skaffar dig redskap att granska normer och invanda uppfattningar om till exempel genus, klass, ålder och etnicitet. Teoretisk och praktisk kunskap varvas och du läser kurser i förvaltning, skrivande, museikunskap och projektledning. I utbildningen ingår också praktik.

Kulturvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne, och som student möter du lärare från olika ämnen, t ex etnologi, sociologi, musikvetenskap, konst- och bildvetenskap, filmvetenskap, genusvetenskap, idé- och lärdomshistoria och antropologi. Under dina tre år på kandidatprogrammet Kultur lär du dig att analysera din samtid med kritiska perspektiv och med avstamp i olika slags material. Sådan kompetens efterfrågas idag i allt fler sammanhang.

Innehåll

Under år ett introduceras det kulturvetenskapliga fältet och du börjar analysera din samtid tillsammans med dina studiekamrater. Vårterminen avslutas med en projektkurs där du t ex kan arbeta med hur institutionens monter på nästa bokmässa ska fyllas med samtal, debatter och presentationer.

År två inleds med att du under en termin breddar dig i ett annat ämne, t ex filmvetenskap, genusvetenskap, idé-och lärdomshistoria, konst- och bildvetenskap, kulturanalys, litteraturvetenskap, musikvetenskap, religionsvetenskap eller teaterstudier. Här finns också utrymme för ett internationellt utbyte. Vårterminen ägnas åt fortsatta kulturvetenskapliga studier. Under en gemensam fältkurs – 2016 reste vi till lågprisvaruhuset Gekås i Ullared – tränas du i kulturvetenskapliga arbetsmetoder och samlar material till en mindre uppsats.

Under det tredje året fördjupas de kulturvetenskapliga studierna. Du gör då en halv termins praktik som ger dig tillfälle att utforska hur dina kunskaper, kompetenser och din analysförmåga kan användas i arbetslivet. Sista terminen skriver du din kandidatuppsats. Våren 2016 skrev treorna uppsatser om t ex hur norrländsk arbetarklass skildras på film, de kvinnliga karaktärerna i Star Wars, The Hunger Games-triologin och totalitära staters maktutövning, Refugees Welcome-manifestationen på Götaplatsen i Göteborg, diskursen om ”det kompetenta barnet” i förskolan, näthat på facebook och SVT, medborgarinflytande i stadsplanering i Hammarkullen och minnesmärket Arbetets Monuments form och funktion. Programmet avslutas med en utåtriktad kurs där du och dina studiekamrater arrangerar en offentlig kulturfestival. 2015 gick den under namnet Glappet och hade aktivism/passivism som tema, 2016 kallades den Do it young och fokuserade på unga i staden.

Efter tre års studier kan du ta ut en kandidatexamen i kulturvetenskap.

Upplägg

ÅR 1

Termin 1

KP1100 Grundkurs i kulturvetenskap (30 hp)
     Kultur i teori (7,5 hp)
     Kultur i praktik (7,5 hp)
     Samtidskultur – gemenskap och skillnad (7,5 hp)
     Kultur och ideologi (7,5 hp)

Termin 2

KP1120 Kultur, demokrati och staden (15 hp)
KP1101 Att skriva om kultur (7,5 hp) / KP1102 Förvaltningskulturer (7,5 hp) / KP1106 Det kommunicerande rummet (7,5 hp) (valbara kurser)
KP1103 Kulturoffensiven (7,5 hp)

ÅR 2

Termin 3

Breddningstermin, platsgaranti erbjuds på följande kurser:
FL1100: Filmvetenskap, grundkurs (30 hp)
GS1101: Genusvetenskap, grundkurs (30 hp)
IL1101 och IL1102: Idéhistoriens huvudlinjer 1 och 2, grundkurs (30 hp)
KV1001: Konst- och bildvetenskap, grundkurs (30 hp)
KAY110: Kulturanalys, grundkurs (30 hp)
LV1111 Litteraturvetenskap, grundkurs (30 hp)
MV1112: Musikvetenskap, grundkurs (30 hp)
RKT110: Religionsvetenskap, grundkurs (30 hp)
TS1111: Teatervetenskap, grundkurs (30 hp)

Har du redan läst någon av dessa kurser kan du istället läsa fortsättningskurs i samma ämne. Du kan även läsa ett annat ämne, förutsatt att det anknyter till programmets profil. Detta avgörs i samråd med programkoordinatorn. Denna termin kan också använda för internationellt utbyte. Detta planeras i samråd med den internationella koordinatorn.

Termin 4

KAY120 Kulturanalys, fortsättningskurs (30 hp)
     Kulturteoretiska texter (5 hp)
     Kulturanalytiska perspektiv II (10 hp)
     Att analysera kultur (7,5 hp)
     Uppsats (7,5 hp)

ÅR 3

Termin 5

KP1128 Kultur och samhälle (7,5 hp)
KP1123 Praktik (15 hp)
KP1122 Teori och metod (7,5)

Termin 6

KP1125 Kandidatuppsats (15 hp)
KP1101 Att skriva om kultur (7,5 hp) / KP1102 Förvaltningskulturer (7,5 hp) / KP1106 Det kommunicerande rummet (7,5 hp) (valbara kurser)
KP1126 Outro (7,5 hp)

Fortsatta studier

Efter avslutade studier kan du välja att läsa vidare på avancerad nivå. Du kommer att vara behörig till institutionen för kulturvetenskapers masterprogram Kultur och demokrati och Gendering Practices (förutsatt att du skrivit uppsats med genustema), samt till magister/master-studier i ämnena kulturstudier, barn- och ungdomskultur och etnologi. Du kommer också att vara behörig till andra program vid Humanistiska fakulteten, exempelvis Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning.

Mer information om programmet

http://kultur.gu.se/utbildni...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Kerstin Alskog Arbaeus, 031–786 4134
Lise-Lotte Gustafsson, 031-786 5321
studievagledning@kultur.gu.se 

Programmet ges vid

Institutionen för kulturvetenskaper
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Vera Sandbergs allé 8

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?