Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska

Avancerad nivå | 75 hp
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-10396

Om programmet

En akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå för legitimerade sjuksköterskor.
Programmet leder fram till specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska och generell magisterexamen i omvårdnad.
Utbildningen ger även behörighet för fortsatta studier på master- och forskarnivå.

Arbetsområde

Distriktssköterskor har ett ansvar för att främja hälsa och förebygga ohälsa hos befolkningen i lokalsamhället. Distriktssköterskor arbetar med folkhälsa och möter patienter i alla åldrar och i olika vårdsituationer: inom barn- och skolhälsovården, på vårdcentral eller i kommunal hemsjukvård. Arbetet är självständigt och omfattar hälsofrämjande och förebyggande åtgärder i förhållande till livsstilsfrågor, egenvårdsstöd samt omvårdnad, utredning och behandling vid olika komplexa ohälsotillstånd i samverkan med andra professioner inom och utanför den egna organisationen. För barn- och ungdomar sker detta inom barn- och skolhälsovårdens ram. Vid hälsa/ohälsa hos vuxna och äldre bedrivs arbetet på privata eller offentliga vårdcentraler inom primärvården eller inom kommunal hemsjukvård. Yrkesområdet kännetecknas av stor självständighet som kräver handlingsberedskap, flexibilitet, prioriterings- och problemlösningsförmåga.

Innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap, folkhälsovetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap.
Studierna bedrivs på helfart. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) genomförs i Göteborg eller på alternativa orter i Västra Götaland och kan medföra kostnader för studenten.

De kurser som ingår är:

  • Barns och familjers hälsa, 15 hp
  • Hälsovård för barn, 7,5 hp (VFU)
  • Vuxnas och äldres hälsa och ohälsa, 15 hp
  • Farmakologi och sjukdomslära med inriktning mot förskrivningsrätt för sjuksköterskor, 15 hp
  • Klinisk omvårdnad i relation till vuxnas och äldres hälsa och ohälsa, 7,5 hp (VFU)
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot primärvård, 15 hp

Examen

Specialistsjukssköterskeprogrammet leder fram till en akademisk yrkesexamen samt generell examen på avancerad nivå (magisterexamen).

Mer information om programmet

http://www.sahlgrenska.gu.se...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Svensk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska vid kursstart, därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Maria Meszaros, 031-7866057, maria.meszaros@gu.se

Programmet ges vid

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?