Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studera på universitetet med funktionsnedsättning

Oavsett funktionsvariation ska du ha likvärdiga möjligheter att studera på universitetet. Som student finns det därför extra hjälp att få om du har en funktionsnedsättning. Det finns också anpassade högskoleprov och vid antagning kan du få förtur av särskilda skäl.

Särskilt pedagogiskt stöd

Det finns särskilt pedagogiskt stöd för dig som har en funktionsnedsättning, exempelvis ADHD, nedsatt hörsel eller dyslexi. Stödet utformas alltid individuellt utifrån dina behov. Exempel på stöd är programvaror, anteckningshjälp eller anpassade examinationer.

Särskilt pedagogiskt stöd i studentportalen

Välja utbildning

Vill du ta reda på mer om den utbildning du är intresserad av kan du kontakta studievägledaren där du vill studera. En studievägledare kan ge dig mer information om hur kursen eller programmet är upplagt och hur olika moment kan anpassas till de behov du har. Du kan också få en bild av hur ett framtida yrkesliv inom området kan se ut.

Studievägledning på Göteborgs universitet

Antagning

En funktionsnedsättning kan medföra begränsningar. Det kan gälla val av studieort eller förutsättningar att konkurrera om utbildningsplatser på lika villkor med andra sökande. Då finns det möjlighet att ansöka om förtur med hänsyn till särskilda skäl.

Anmälan till utbildningen måste göras på vanligt sätt, men en ansökan om förtur skickas dessutom direkt till Göteborgs universitet.

Högskoleprov

Ett resultat på högskoleprovet kan förbättra dina chanser att komma in på den utbildning du vill söka. Det finns särskilda högskoleprov för personer med dyslexi eller synskada.

När du är antagen till universitetet

På Göteborgs universitet finns samordnare för särskilt pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning. Du kommer i kontakt med samordnarna när du har gjort en ansökan om särskilt pedagogiskt stöd. En ansökan gör du genom att logga in i systemet Nais och fyller i det webbaserade ansökningsformuläret. När din ansökan är mottagen kommer en samordnare att kontakta dig och boka ett personligt möte. Under mötet hjälper vi dig att komma fram till vilket stöd som passar dig. 

Ansöka om särskilt stöd i studentportalen

Teckenspråkstolk och assistans

Om du behöver teckenspråkstolk eller assistans är det särskilt viktigt att du ansöker om särskilt pedagogiskt stöd i tid så att en tolk eller ledsagare finns på plats då undervisningen startar.

 

Kontaktuppgifter

Om du har frågor eller vill prata förutsättningslöst kring särskilt pedagogiskt stöd är du välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post.

Emma Kjellén
Samordnare för studenter
med dyslexi
031-786 5133

Anna Jälknäs
Samordnare för studenter med funktionsnedsättning
031-786 3109

Ingvor Berndt
Samordnare för studenter med funktionsnedsättning
031-786 1323

pedagogisktstod@gu.se

Besöksadress:
Rosenlundsgatan 4, vån 3

Postadress:
Göteborgs universitet
Utbildningsenheten
Box 100, 403 30 Göteborg

Likabehandling

  • Universitetet arbetar aktivt med likabehandling och jämställdhet. Det finns handlingsplaner och stöd att få om du blir orättvist behandlad.
  • Mer om likabehandling
Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?