Från anmälan till antagning - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Från anmälan till antagning

Du söker och anmäler dig till utbildningar direkt på antagning.se.

Sista anmälningsdag för studier 2020

 • 15 oktober till vårterminen
 • 16 mars till sommarterminen
 • 15 april till höstterminen

Till Göteborgs universitets konstnärliga utbildningar samt specialistsjuksköterskeprogrammet gäller andra anmälningsdatum. Du hittar mer information på respektive institutions hemsida om vilka datum som gäller.

Steg för steg – anmälan till antagning

Här berättar vi kortfattat om vilka steg som du behöver göra innan du blir antagen och kan börja din nya utbildning. En mer detaljerad beskrivning hittar du på antagning.se.

 • Anmäl dig på antagning.se

  Om du inte har ett användarkonto på antagning.se sedan tidigare skapar du ett nytt och söker fram de kurser och program som du vill anmäla dig till.

  När du har valt kurser och program måste du rangordna dem med ditt förstahandsval överst. Tänk på att ange reservalternativ ifall ditt förstahandsval skulle ställas in och du vill studera en annan utbildning.

  När du är klar med din anmälan kontrollerar du om du behöver ladda upp dokument. Ytterligare instruktioner om hur du går till väga för att anmäla dig hittar du antagning.se.

  Anmäl dig såhär på antagning.se

  Anmälningsalternativ tas inte bort från anmälan
  Göteborgs universitet tar inte bort några anmälningsalternativ från anmälan efter urval. Därför är det viktigt att du tänker igenom vad du vill söka och om du är behörig. Innan urvalet kan du själv ta bort alternativ från din anmälan.

 • Kontrollera dina uppgifter

  När din anmälan är granskad, får du e-post om att du ska gå in på ”Mina sidor” på antagning.se för att kontrollera att dina uppgifter stämmer.

 • Komplettera med betyg och dokument

  Om du vill komplettera, det vill säga lägga till något till din anmälan måste dessa dokument vara uppladdade på antagning.se senast vid sista kompletteringsdag. På antagning.se finns information om vilka datum som gäller för den anmälan du har gjort. Sommarkurser har ingen kompletteringstid, vilket innebär att alla dokument måste vara inne senast sista anmälningsdag.

  Om du inte kan ladda upp dokument på antagning.se

  Komplettera med arbetsprov, motivationsbrev eller dylikt
  Till vissa utbildningar ska du i samband med att du har gjort din anmälan även skicka in exempelvis arbetsprov och motivationsbrev. Detta framgår i sådana fall i utbildningsinformationen på respektive kurs och program.

  Kurser och program

 • Sen anmälan

  Kurser och program kan ha öppet för sen anmälan. Om du är behörig till de utbildningar som du har sökt, prioriteras din sena anmälan efter den dag anmälan kom in.

  Om flera personer anmäler sig samma datum blir det lottning av placeringen mellan de sökande. Klockslaget som du anmäler dig spelar ingen roll, utan det är datumet som har betydelse.

   

 • Första antagningsbeskedet

  När det första urvalet är klart, får du ett e-post om att du ska logga in och läsa ditt antagningsbesked på "Mina sidor" på antagning.se. I beskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken. Om du blivit antagen eller reservplacerad, måste du tacka ja för att behålla din plats. Du tackar även nej till de utbildnings- eller reservplatser som du inte är intresserad av. När du har svarat skickas ett bekräftelsemejl till din e-post.

  Har du blivit struken på grund av att du inte är behörig, men fått nya meriter sedan sista kompletteringsdag kan du återanmäla dig till utbildningar som är öppna för sen anmälan.

  Anmäl dig igen på antagning.se

 • Andra antagningsbeskedet

  När svaren på första antagningsbeskedet har behandlats, kommer ett andra antagningsbesked på "Mina sidor" på antagning.se. Det ska du inte svara på. Om du blivit antagen till en högre prioriterad utbildning, stryks du från det alternativ som var lägre prioriterat, även om du var antagen till det i första urvalet.

  Du ska inte svara på antagning.se på de utbildningar som bara har ett urval, som exempelvis sommarkurser.

 • Reservantagning

  Efter andra urvalet sker eventuell reservantagning av den institution som ger utbildningen. Om du har frågor om reservantagning, kontakta den institution som ger kursen eller programmet.

  Göteborgs universitets institutioner

 • Terminsstart

  Är du antagen till en utbildning och har tackat ja till din plats, får du besked om hur du ska registrera dig på kursen/programmet från institutionen som ger utbildningen.

  Du måste registrera dig på utbildningen senast det datum som institutionen har informerat om, annars förlorar du din plats.

  Det är till institutionen du ska vända dig om du har frågor om schema, kursstart, kurslitteratur och annan viktig information inför terminsstarten.

  Göteborgs universitets institutioner

Medborgare i ett nordiskt land, EU, EES eller i Schweiz

Du som är medborgare i ett nordiskt land, EU, EES eller i Schweiz behöver inte betala anmälnings- eller studieavgift. Däremot måste du styrka ditt medborgarskap genom att ladda upp giltig identitetshandling under "Mina sidor" på antagning.se.

Information och instruktioner om hur du styrker ditt medborgarskap på antagning.se

För dig som söker utbildning: Om höstterminen och covid-19

Byte av studieort - antagning till en senare del av program

Om du vill byta studieort kan du ansöka om antagning till senare del av program. Detta hanteras lokalt på den institution som har utbildningen du vill flytta över till.

Göteborgs universitets institutioner

Studera utomlands?

I Studentportalen kan du läsa allt om utbytesstudier.

Kontakta oss

Ställ dina frågor till sektionen för antagning via e-post, telefon eller drop-in.

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2020-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?