Vad är behörighet? - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är behörighet?

Behörighet innebär att du uppfyller de förkunskapskrav som krävs för att klara av studierna. Det finns grundläggande behörighet som krävs för alla högskolestudier och särskild behörighet som är specifik för olika utbildningar.

Grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå

Grundläggande behörighet på grundnivå kan uppfyllas på olika sätt, men det vanligaste är en avslutad utbildning på gymnasienivå.

Mer information om grundläggande behörighet utifrån vad du har studerat tidigare finns på antagning.se.

Grundläggande behörighet på antagning.se

Grundläggande behörighet till utbildning på avancerad nivå

Program

För att vara behörig till ett program på avancerad nivå ska man ha en examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande.

Kurser

För att vara behörig till kurser på avancerad nivå behöver du har studerat på grundnivå. Alla kurser på avancerad nivå har dock särskilda förkunskapskrav, kurser eller program på högskola, som framgår av respektive kursbeskrivning.

Särskild behörighet

För att vara behörig på en viss utbildning måste du ibland ha ytterligare kunskaper i vissa ämnen. Det kallas särskild behörighet och innebär ofta krav på kunskaper i vissa kurser i gymnasieskolan eller krav på vissa kurser från högskola eller universitet.

Särskild behörighet på antagning.se

Reell kompetens

Om du helt eller delvis saknar de formella förkunskaper som krävs för en utbildning kan du ansöka om att få din reella kompetens prövad. Det är ett alternativt sätt att visa att man skaffat sig de kunskaper och den kompetens som krävs för högskolestudier.

Reell kompetens kan vara andra former av utbildning eller yrkeserfarenhet. Vilka erfarenheter som är relevanta avgörs av vilken utbildning du söker.

Vad ska jag ta upp i min ansökan?

I din ansökan ska du beskriva de kunskaper och färdigheter du har med utgångspunkt från det förkunskapskrav som ställs för den sökta utbildningen.

Om du till exempel saknar en gymnasiekurs bör du gå in på Skolverkets hemsida och ta del av gymnasiekursens mål. Med kursens mål som utgångspunkt kan du sedan beskriva hur du har fått motsvarande kunskaper på annat sätt.

Vad som är aktuellt att föra fram som reell kompetens beror på vad som krävs för den utbildning du vill söka, till exempel Grundläggande behörighet och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du då saknar Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 är det den kompetensen du behöver visa att du har fått på annat sätt än genom formella studier.

Du ska då beskriva dina kunskaper i samhällskunskap, hur du fått dem och hur de ger dig förutsättningar att klara av utbildningen. Du behöver också ladda upp intyg som styrker dina kunskaper.

Hur ansöker jag om bedömning av reell kompetens?

Du ansöker om reell kompetens så här:

  1. Anmäl dig till utbildningen via antagning.se.
  2. Fyll i blanketten ”Ansökan om bedömning av reell kompetens” (du hittar den via länken nedan).
  3. Beskriv i ett brev dina motsvarande kunskaper och hur du har fått dem.
  4. Ladda upp blanketten, ditt brev och intyg som styrker dina motsvarande kunskaper på antagning.se. Detta måste du göra senast sista anmälningsdag för den utbildning du söker.


Ansök om reell kompetens på antagning.se

Din ansökan om reell kompetens måste laddas upp på antagning.se senast sista anmälningsdag.

Hur bedöms reell kompetens?

Reell kompetens prövas genom en helhetsbedömning av dina tidigare kunskaper och erfarenheter. Syftet är att avgöra ifall du har förutsättningar att klara den utbildning du har sökt.

Överklaga beslut om behörighet

Du kan överklaga beslut om behörighet inom tre veckor från det att du tagit del av beslutet i antagningsbeskedet. I beskedet hittar du också anvisningar om hur du överklagar.

Vid överklagan prövar Göteborgs universitet din behörighet på nytt och ändrar beslutet om det var fel.

Om vi däremot anser att vi har tagit rätt beslut och om ditt överklagande har kommit in i tid, skickar vi ärendet till Överklagandenämnden. Nämnden bedömer sedan om universitetet har tagit rätt beslut eller inte.

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2020-04-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?