Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är behörighet?

Behörighet innebär att du uppfyller de förkunskapskrav som krävs för att klara av studierna. Det finns grundläggande behörighet som krävs för alla högskolestudier och särskild behörighet som är specifik för olika utbildningar.

Grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå

Grundläggande behörighet på grundnivå kan uppfyllas på olika sätt, men det vanligaste är en avslutad utbildning på gymnasienivå.

Mer information om grundläggande behörighet utifrån vad du har studerat tidigare finns på antagning.se.

Grundläggande behörighet på antagning.se

Grundläggande behörighet till utbildning på avancerad nivå

Program

För att vara behörig till ett program på avancerad nivå ska man ha en examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande.

Kurser

För att vara behörig till kurser på avancerad nivå behöver du har studerat på grundnivå. Du behöver inte ha avlagt en examen. Alla kurser på avancerad nivå har dock särskilda förkunskapskrav, kurser eller program på högskola, som framgår av respektive kursbeskrivning.

Särskild behörighet

För att kunna följa undervisningen på en viss utbildning måste du ibland ha ytterligare kunskaper i vissa ämnen. Det kallas särskild behörighet och innebär ofta krav på kunskaper i vissa kurser i gymnasieskolan eller krav på vissa kurser från högskola eller universitet.

Särskild behörighet på antagning.se

Reell kompetens

Om du saknar formell behörighet men anser att du på grund av andra meriter uppfyller förkunskapskraven, till exempel genom andra former av utbildning eller yrkeslivserfarenhet, kan du bli behörig genom bedömning av reell kompetens.

Om du vill få din kompetens bedömd fyller du i den särskilda blankett som finns på antagning.se. Styrk dina uppgifter så långt det är möjligt med intyg eller betyg. En egen motivering ska bifogas ansökan.

Överklaga beslut om behörighet

Du kan överklaga beslut om behörighet senast inom tre veckor från det att du tagit del av beslutet i antagningsbeskedet. I beskedet hittar du också anvisningar om hur du överklagar.

Göteborgs universitet omprövar beslutet och korrigerar om fel har begåtts. Har överklagandet kommit in i tid och inget fel har begåtts, skickas ärendet för beslut tillsammans med ett yttrande till Överklagandenämnden.

Omprövning av beslut

Beslut som inte kan överklagas kan istället omprövas på begäran av du som är sökande. Det kan gälla till exempel avvisning av för sent inkommen anmälan eller beräkning av meritvärde. Senast inom tre veckor, från det att du tog del av beslutet, ska du ha laddat upp en begäran om omprövning på antagning.se.

Att överklaga på antagning.se

Sidansvarig: Jessica Pamp|Sidan uppdaterades: 2017-05-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?