Vad är behörighet? - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är behörighet?

Behörighet innebär att du uppfyller de förkunskapskrav som krävs för att klara av studierna. Det finns grundläggande behörighet som krävs för alla högskolestudier och särskild behörighet som är specifik för olika utbildningar.

Grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå

Grundläggande behörighet på grundnivå kan uppfyllas på olika sätt, men det vanligaste är en avslutad utbildning på gymnasienivå.

Mer information om grundläggande behörighet utifrån vad du har studerat tidigare finns på antagning.se.

Grundläggande behörighet på antagning.se

Grundläggande behörighet till utbildning på avancerad nivå

Program

För att vara behörig till ett program på avancerad nivå ska man ha en examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande.

Kurser

För att vara behörig till kurser på avancerad nivå behöver du har studerat på grundnivå. Du behöver inte ha avlagt en examen. Alla kurser på avancerad nivå har dock särskilda förkunskapskrav, kurser eller program på högskola, som framgår av respektive kursbeskrivning.

Särskild behörighet

För att kunna följa undervisningen på en viss utbildning måste du ibland ha ytterligare kunskaper i vissa ämnen. Det kallas särskild behörighet och innebär ofta krav på kunskaper i vissa kurser i gymnasieskolan eller krav på vissa kurser från högskola eller universitet.

Särskild behörighet på antagning.se

Reell kompetens

Om du saknar formell behörighet men har andra kunskaper och erfarenheter som du anser kan hjälpa dig att genomföra utbildningen kan du bli behörig genom reell kompetens. 

Reell kompetens kan vara andra former av utbildning, yrkeserfarenhet, ideella engagemang eller erfarenhet från exempelvis militärtjänstgöring eller omvårdnad. Vilka erfarenheter som är relevanta avgörs av vilken utbildning du söker. Ta gärna kontakt med studievägledningen på den institution eller det program du är intresserad av att söka till för mer information om exempelvis förkunskapskrav och utbildningens innehåll.

Ämnesspecifik studievägledning

Vad ska jag ta upp i min ansökan?

Vad som är aktuellt att föra fram som reell kompetens beror på vad som krävs för den utbildning du vill söka. Exempelvis krävs Grundläggande behörighet och Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A eller Engelska 6, Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 för att läsa Företagsekonomi 1. Saknar du då Engelska 6 är det den kompetensen du behöver visa att du tagit till dig på annat sätt än genom formella studier. Du ska då beskriva dina kunskaper i engelska, hur du fått dem och hur de ger dig förutsättningar att klara av utbildningen. Du behöver också skicka med intyg som styrker dina kunskaper.

Hur ansöker jag?

Du ansöker om behörighet genom reell kompetens genom att fylla i en blankett på antagning.se i samband med att du anmäler dig till en utbildning.

Ansök om reell kompetens på antagning.se

Hur bedöms reell kompetens?

Reell kompetens prövas genom en helhetsbedömning av dina tidigare kunskaper och erfarenheter. Syftet är att avgöra ifall du har förutsättningar att klara den utbildning du har sökt.

Prövningen görs i första hand av en bedömargrupp på sektionen för antagning. För akademiska förkunskapskrav kan bedömningen göras av ämneskunniga på den institution som ansvarar för utbildningen.

Universitetets arbete med validering och bedömning av reell kompetens

Överklaga beslut om behörighet

Du kan överklaga beslut om behörighet senast inom tre veckor från det att du tagit del av beslutet i antagningsbeskedet. I beskedet hittar du också anvisningar om hur du överklagar.

Vid överklagan omprövar Göteborgs universitet beslutet. Om vi står fast vid beslutet och överklagandet har kommit in i tid, skickas ärendet tillsammans med ett yttrande till Överklagandenämnden för beslut.

Omprövning av beslut

Beslut som inte kan överklagas kan istället omprövas på begäran av dig som är sökande. Det kan gälla till exempel avvisning av för sent inkommen anmälan eller beräkning av meritvärde. Senast inom tre veckor, från det att du tog del av beslutet, ska du ha laddat upp en begäran om omprövning på antagning.se.

Att överklaga på antagning.se

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2019-08-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/anmalanochantagning/behorighet/
Utskriftsdatum: 2019-10-22