Frågor och svar - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andra antagningsbeskedet

Här får du svar på de vanligaste frågorna som ställs till oss i samband med andra antagningsbeskedet.

 • Jag har blivit antagen med villkor. Vad innebär det?

  Du som har blivit behörig med villkor uppfyllde inte behörighetskravet när du gjorde din ansökan. Senast vid kursstart måste du uppvisa för den ansvariga institutionen att du uppfyller behörighetskravet.

 • Jag har blivit antagen och tackat ja till min plats. Vad händer nu?

  Den kurs- eller programansvariga institutionen kommer att kontakta dig med instruktioner om hur du går vidare. Välkomsbrev och instruktioner för registrering med mera skickas från institutionen. Har du frågor om detta ska du kontakta institutionen.

 • Jag kan inte läsa utbildningen som jag har blivit antagen till. Kan jag påbörja den vid ett annat tillfälle?

  Om du har blivit antagen till en utbildning, men av särskilda skäl inte kan påbörja utbildningen den terminen, kan du ansöka om anstånd med studiestart. Du ansöker genom att fylla i en blankett som du sedan skickar till Göteborgs universitet.

  Blanketten samt information om giltiga skäl på sidan Skjuta upp studiestarten

 • Jag glömde att tacka ja till min plats - finns det någon möjlighet att få tillbaka den?

  Nej, om du inte har tackat ja till din plats så har den gått till en annan sökande. Om utbildningen är öppen för sen anmälan kan du återanmäla dig till den via Mina sidor på antagning.se.

  Sen anmälan på antagning.se

 • Jag vill ta bort ett sökalternativ från min anmälan, går det?

  Fram tills första urvalet kan du själv ta bort och ändra sökalternativ från din anmälan. Därefter kan du inte längre ta bort alternativen. Göteborgs universitet tar inte heller bort anmälningsalternativ från din anmälan. Efter att det andra antagningsbeskedet skickats ut har du däremot möjlighet att lägga till ytterligare anmälningsalternativ till din anmälan.

 • Hur stor chans har jag att komma in som reserv?

  Det går inte att svara på den här frågan eftersom det beror på hur många som tackar nej. Du kan däremot själv söka fram antagningsstatistik för tidigare år, men du kan inte få fram statistik över hur många reserver som har tagits in.

  Antagningsstatistik på antagning.se

 • Jag blev reservnummer X efter andra antagningsbeskedet. Vilken reservplats har jag nu?

  Vi kan inte se vilken reservplats du har efter urval 2. Kontakta istället studievägledare vid ansvarig institution för frågor om din reservplats.

  Göteborgs universitets institutioner

 • Jag blev reserv efter första antagningsbeskedet och tackade ja till min plats. Efter andra antagningsbeskedet står jag fortfarande som reserv. Behöver jag tacka ja igen?

  Du behöver inte tacka ja via antagning.se efter andra antagningsbeskedet. Om du får en plats efter andra antagningsbeskedet är det viktigt att du följer institutionens anvisningar så att du inte går miste om din plats.

 • Jag står som reserv - när får jag reda på om jag kommit in eller inte?

  Om du är reservplacerad efter det andra antagningsbeskedet kommer institutionen att kontakta dig om en ledig plats uppstår. Lediga platser kan uppstå om de antagna lämnar återbud före terminsstart, uteblir från kursstart eller avbryter studierna tidigt på terminen. Du kan kontakta ansvarig institution för mer information.

  Göteborgs universitets institutioner

 • Jag vill gå en kurs, men står som reserv. Har jag större chans att få gå kursen om jag går på uppropet och någon uteblir?

  Nej, reserverna kallas enligt reservlistans turordning.

 • Finns det några utbildningar som har platser lediga om jag söker sent?

  Du kan söka fram utbildningar som är öppna för sen anmälan på antagning.se.

  Sen anmälan på antagning.se

 • Jag har gjort en sen anmälan och det står att min ansökan är under handläggning. När kommer den att vara handlagd?

  Vi handlägger sena anmälningar efter att andra antagningsbeskedet skickats ut. När din anmälan är behandlad så syns detta på Mina sidor på antagning.se.

  Mina sidor på antagning.se

  De som har ansökt i tid antas i första hand. Därefter kallas de som är reservplacerade och sist de som har gjort en sen anmälan. Även om Göteborgs universitet tar emot och behandlar sena anmälningar till vissa utbildningar, är det ingen garanti för att du ska få en plats. Det är alltså bara om det finns lediga platser på en utbildning som du kan få en plats.

 • Jag planerar att söka till ett program nästa år, men är inte säker på att jag har allt som krävs. Kan ni redan nu se om jag uppfyller förkunskapskravet?

  Förhandsbedömningar görs inte under pågående antagningsomgångar. Övriga perioder görs detta i mån av tid. Du kan också kontakta en studievägledare för den utbildning du är intresserad av.

  Studievägledning

Har du frågor om exempelvis schema och registrering?

Då ska du vända dig till den kurs- eller programansvariga institutionen.

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2018-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?