Högskoleprovet - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Högskoleprovet

OBS! Vårens högskoleprov 4 april är inställt på grund av risken för smittspridning av det nya coronaviruset och covid-19. Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som har fattat beslutet. Vårens högskoleprov är inställt i hela Sverige.

Mer information om beslutet på UHR:s hemsida

Göteborgs universitets information om det nya coronaviruset och covid-19

Högskoleprovet är ett frivilligt prov, som mäter dina förutsättningar att klara högskolestudier.

Genom att göra högskoleprovet kan du förbättra dina möjligheter att komma in på kurser och program. I genomsnitt fördelas 35–40 procent av platserna på grundval av högskoleprovet.

Anmäl dig till högskoleprovet

Du anmäler dig till högskoleprovet genom att registrera dig på hogskoleprov.nu.

Anmälan till högskoleprovet

Kommande provdatum

Söndag 18 oktober 2020

Var kan jag skriva provet?

Göteborgs universitet anordnar vanligtvis det reguljära provet på följande platser med omnejd:

  • Alingsås
  • Göteborg
  • Kungsbacka
  • Kungälv
  • Lerum
  • Mölnlycke
  • Partille
  • Stenungsund
  • Torslanda

Placering sker efter postnummer. Om du vid anmälan uppger en adress utanför Göteborgs universitets upptagningsområde (till exempel Stockholm), kommer du att placeras i centrala Göteborg.

Provortsbyte från andra orter till Göteborg tillåts endast så länge webbanmälan är öppen.

Kallelse en vecka före provet

Du kommer att få en kallelse via e-post cirka en vecka före provet. Du kan också se kallelsen genom att logga in på www.hogskoleprov.nu.

I kallelsen finns information om var du ska skriva provet och vilka regler som gäller under provdagen. Det finns ingen möjlighet att byta erhållen placering.

Om du inte fått någon kallelse fem dagar före provet, kontrollera först att den inte filtrerats som skräppost. Om kallelsen inte ligger i skräpposten ber vid dig att kontakta Högskoleprovet vid Göteborgs universitet.

Krav på giltig legitimation

För att få skriva provet måste du alltid kunna uppvisa giltig legitimation. Om du anmäler dig med svenskt personnummer måste du visa upp svensk legitimation på provdagen. På studera.nu kan du läsa om vilka ID-handlingar som är godkända.

Giltig legitimation på sidan Anmälan till högskoleprovet

Anpassat högskoleprov

Du som har dyslexi eller är svagt eller gravt synskadad har möjlighet att få göra ett anpassat högskoleprov. Det anpassade högskoleprovet ges endast i centrala Göteborg. På studera.nu kan du bland annat läsa om vilka anpassningar som är möjliga:

Giltigt intyg krävs

Det krävs att du har ett giltigt intyg för att du ska kunna få göra ett anpassat högskoleprov. Intyget ska vara i PDF-format. Skanna alla sidor i dokumentet och se till att sidorna hamnar i en och samma fil, en så kallad multi page-PDF. De dokument du skannar in ska vara i original. Om dokumentet är i färg ska du skanna det i färg. 

Ditt intyg ska du ladda upp på ditt konto på www.hogskoleprov.nu när du anmäler dig. Intyget behöver laddas upp senast sista anmälningsdag, annars kommer du att få skriva det reguljära provet.

För dig som har en annan funktionsnedsättning

Om du har en annan funktionsnedsättning än dyslexi eller synskada är det viktigt att du kontaktar Högskoleprovet vid Göteborgs universitet senast sista anmälningsdag. Då kan vi utreda om det är möjligt att anpassa provsituationen för dig och dina behov. Observera att ditt behov av anpassning måste styrkas med läkarintyg eller motsvarande.

Övningsprov och förberedelser

Genom att göra övningsprov får du reda på hur högskoleprovet är upplagt och vad du kan förvänta dig på provdagen. Det finns också tips på hur du kan förbereda dig på kort och lång sikt och vad du kan tänka på under dagen.

På studera.nu kan du ta del av:

Hämta ditt provresultat

Du kan ta del av ditt provresultat cirka fyra veckor efter att du har genomfört högskoleprovet.

Hämta resultat på högskoleprovet på studera.nu

Kontaktuppgifter

Högskoleprovet
Göteborgs universitet
Utbildningsenheten
Box 100, 405 30 Göteborg

E-post: hp@gu.se

Telefontid
Måndag: 10.00-11.00
Onsdag: 13.00-14.00
031-786 3355

Besöksadress
Rosenlundsgatan 4, våning 3

Karta till utbildningsenheten, Rosenlundsgatan 4

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2020-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?