Skjuta upp studiestarten - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skjuta upp studiestarten

Om du är antagen till en utbildning, men inte kan påbörja utbildningen den terminen, kan du ansöka om att få anstånd med studiestarten.

Anstånd beviljas normalt till nästa start för utbildningen. Anståndstiden får uppgå till högst 18 månader om det inte finns särskilda skäl för en längre tid.

Observera att handläggningstiden kan vara något längre än vanligt under sommaren.

Skäl för anstånd

Skäl för anstånd kan (enligt HSVFS 2012:8) vara "sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som till exempel vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring, studentfackliga uppdrag eller uppskjuten ledighet enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning.”

Ansökan om anstånd

Du måste själv ansöka om anstånd vid Göteborgs universitet och styrka de skäl som du vill hänvisa till med intyg, till exempel läkarintyg, personbevis för barn som styrker vårdnad, intyg om beräknad nedkomst, beslut om inskrivning eller intyg från arbetsgivare om nekad tjänstledighet.

Observera att du måste tacka ja till din plats på antagning.se. Du ska dock inte registrera dig på utbildningen.

Blankett för ansökan om anstånd med studiestart Fyll i blanketten digitalt eller skriv ut och fyll i, signera med din underskrift och skicka ansökan till:

Göteborgs universitet
Box 100
405 30 Göteborg

Eller i skannad form via e-post: registrator@gu.se.

Ansökan och dess bilagor diarieförs.

Du kan överklaga ditt beslut

Om du har fått beslut om att vi inte beviljar anstånd med studiestart för dig som är antagen till grundläggande högskoleutbildning, kan du överklaga detta (Högskoleförordningen, kapitel 12). Ditt överklagande ska vara skriftligt och skickas med post till Göteborgs universitet (samma adress som ovan). Inled överklagandet med ”Till överklagandenämnden”. Detta ska göras inom tre veckor från det att du tagit del av beslutet.

Påbörja studier efter anstånd

När du vill påbörja studier efter anstånd ska du göra en ny anmälan via antagning.se. Du laddar upp anståndsbeslutet på samma sida i samband med din anmälan. Det är viktigt att du inte laddar upp beslutet direkt du får det, utan i samband med din anmälan till den termin du ska påbörja dina studier. Detta för att dokumentet ska registreras inom rätt antagningsomgång.

 Frågor och svar

 

 • Får jag en bekräftelse på att ni har mottagit min ansökan?

  Nej, tyvärr har vi inte möjlighet att skicka ut en bekräftelse. Vi kontaktar dig när vi har gått igenom din ansökan. Kontakten sker genom e-post, så hör du inget från oss bör du kontrollera din skräpkorg.

 • Hur lång tid tar det innan jag får svar på min ansökan?

  Handläggningstiden brukar ta cirka tre veckor. Tiden efter att antagningsbeskeden har publicerats är högre belastad, och då är också handläggningstiden något längre.

 • Jag är antagen till en utbildning och har ansökt om att skjuta upp studiestarten. Ska jag registrera mig på utbildningen?

  Nej, du ska inte registrera dig på utbildningen eller lämna återbud. Det är dock viktigt att du tackar ja till din plats via antagning.se.

 • Jag har beviljats anstånd, behöver jag kontakta den kurs- eller programansvariga institutionen?

  Du behöver inte kontakta institutionen, det gör vi på sektionen för antagning. Däremot är det viktigt att du följer instruktionerna i beslutet när du söker utbildningen igen.

 • Vilka skäl är inte godtagbara för ansökan om anstånd?

  Svårigheter att hitta en bostad samt ekonomiska skäl är exempel på skäl som inte är godtagbara för att beviljas anstånd med studiestart.

Sidansvarig: Sektionen för antagning|Sidan uppdaterades: 2020-06-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?