Frågor och svar om covid-19 för dig som söker utbildning - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Information till dig som söker utbildning om höstterminen 2020 och covid-19

Göteborgs universitet bidrar till att bromsa smittspridningen av covid-19. Höstterminen 2020 kommer studier ske både digitalt och på campus. Även om regeringen meddelat att universitet kan påbörja en återgång till campusundervisning måste vi fortfarande följa rekommendationer om avstånd och begränsningar i antal personer på samma plats.

Göteborgs universitet är ett stort lärosäte med 200 program och nästan 2000 kurser. Vissa utbildningar har moment som är svåra att genomföra på distans, medan andra utbildningar fungerar bra digitalt. Vissa studenter kommer inleda höstterminen helt digitalt och vissa studenter kommer, förutom att studera digitalt, även ha vissa moment på plats på campus.

Vi har alla, både studenter och medarbetare, ett ansvar att följa rådande rekommendationer för att få bukt på smittspridningen. Oavsett hur din hösttermin inleds hoppas vi att du kommer trivas hos oss.

Du kommer få information från din utbildning om vad som gäller för just dig!

 

I Studentportalen finns det mer information och covid-19 samt frågor och svar:

Studentportalen: Covid-19 - universitetsgemensam information till studenter

 

 • Anmälan och antagning

  Hur ska jag tänka när jag prioriterar mina utbildningsval? Finns det risk att ni ställer in en utbildning hos er men att andra universitet inte gör det?

  Du ska alltid rangordna det du helst vill läsa högst upp, eftersom alternativen under stryks om du kommer in. Du kan välja upp till 12 utbildningar. Du kan läsa mer om hur du ska rangordna dina alternativ på antagning.se. Det är ovanligt att utbildningar ställs in och det beslutet tas av kurs-/programansvarig institution.

  Tänk på ordningen (antagning.se)
   

  Kommer ni förlänga ansökningsperioden?

  Nej, sista anmälningsdag till höstens kurser och program är 15 april. All utbildning stänger för anmälan efter sista anmälningsdag vid Göteborgs universitet. Först när det första antagningsbeskedet har publicerats går det att göra en sen anmälan för de kurser och program som har platser kvar. Datum för när sen anmälan öppnar hittar du på följande sida:

  Terminstider & viktiga datum

  Du kan söka fram utbildningar som är öppna för sen anmälan på antagning.se. Här kan du också se när och om anmälan öppnar igen.

  Sen anmälan (antagning.se)
   

  Kommer det bli svårare att komma in på utbildningar i höst?

  Vi vet inte hur söktrycket kommer att se ut i höst då det beror på hur många som söker våra kurser och program och vilka meriter de har. Du kan titta på tidigare års statistik på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbplats.

  Antagningsstatistik (uhr.se)

 • Studievägledning

  Finns det tillgång till studievägledning nu när universitetet har distansstudier och hemarbete?

  Ja, du kan få studievägledning på distans genom telefon- eller videosamtal.

  På den allmänna studievägledningen kan vi hjälpa dig som

  • är osäker på ditt studie- och yrkesval
  • har allmänna frågor om universitetsstudier
  • funderar på om din utbildning är rätt för dig

  Allmän studievägledning

  Om du redan har en aning om vad du vill studera, eller har frågor om ett specifikt ämnesområde eller inom en utbildning, kontaktar du studievägledare för det ämnet direkt.

  Ämnesspecifik studievägledning

  Om dina frågor berör lärarutbildningarna vid Göteborgs universitet kan du läsa mer om hur du når rätt studievägledare på lärarutbildningarnas studievägledningssida.

  Studievägledning för lärarutbildningarna

  Om dina frågor gäller gymnasiebetyg eller komplettering av dessa kontaktar du studievägledare på vuxenutbildningen i din kommun.
   

  Hur kan jag kontakta en student och ställa mina frågor?

  Vi har för närvarande ställt in alla våra fysiska möten och det är just nu inte möjligt att skugga en studentambassadör. Däremot går det bra att ställa frågor till våra studenter genom ett mail till ambassador@gu.se

Sidansvarig: Servicecenter|Sidan uppdaterades: 2020-07-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/covid-19/
Utskriftsdatum: 2020-08-11