Frågor och svar om covid-19 för dig som söker utbildning - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Information om covid-19 till dig som söker utbildning

Göteborgs universitet bidrar till att bromsa smittspridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Det innebär inte att universitetet har stängt, utan att universitetet tillfälligt har ställt om till distansstudier och hemarbete. Som huvudregel kommer studier fortsätta via distans åtminstone fram till och med 31 oktober.

Våra kurser och program kommer att starta som planerat i höst men höstterminen inleds med fortsatta distansstudier. Som huvudregel kommer all utbildning ske på distans åtminstone fram till och med 31 oktober.

 • Som huvudregel kommer studier vid Göteborgs universitet ske via distans, åtminstone fram till och med 31 oktober 2020.
 • Undantag kan förekomma för vissa moment som kräver fysisk närvaro. Om du har ett sådant moment får du information från din utbildning.
 • Om nuvarande restriktioner lättar eller upphör tidigare än 31 oktober kan undervisning, vid behov, återgå till ordinarie former om det är praktiskt möjligt för studenter och lärare.
 • Nyantagna, inresande, internationella studenter ska kunna erbjudas tillfällig distansundervisning under hela höstterminen.
 • Som huvudregel tillåter universitetet inga studier eller praktik på plats utomlands under höstterminen 2020.

 

Här har vi samlat svar på vanliga frågor om hur det nya coronaviruset påverkar dig som söker utbildningar hos oss på Göteborgs universitet.

 • Höstens utbildningar

  Kommer utbildningen i höst vara på distans?

  Som huvudregel kommer studier vid Göteborgs universitet ske via distans, åtminstone fram till och med 31 oktober 2020. Undantag kan förekomma för vissa moment som kräver fysisk närvaro. Om du har ett sådant moment får du information från din utbildning.
   

  Varför går ni redan nu ut med att höstterminen inleds med distansstudier?

  Trots osäkerheten kring pandemins utveckling och eventuellt fortsatta restriktioner har Göteborgs universitet behövt en gemensam inriktning för att studenter och medarbetare ska kunna planera sina studier, sin forskning och sitt arbete.
   

  Hur vet jag om min utbildning är helt på distans eller har undantag?

  Huvudregeln är att all utbildning sker på distans. Undantag kan förekomma för vissa moment som kräver fysisk närvaro. Om du har ett sådant moment får du information från din utbildning.
   

  Vad händer om restriktionerna lättar innan 31 oktober?

  Om nuvarande restriktioner lättar eller upphör tidigare än 31 oktober kan undervisning, vid behov, återgå till ordinarie former om det är praktiskt möjligt för både studenter och lärare.
   

  Jag har sökt till ett program med antagningsprov och nu har programmet ställt in alla antagningsprov. Jag bor inte i Göteborg och har redan bokat hotell och resa till Göteborg. Vad ska jag göra?

  Institutionen är skyldig att anordna antagningsprov vid ett senare tillfälle. Universitetet har dock ingen skyldighet att ersätta kostnader för hotell och resa.
   

  Det finns ett förkunskapskrav på avklarad kurs inom mitt program för att kunna läsa nästa termin. Vad händer om jag inte får möjlighet att tentera vårens kurs nu och därmed inte kan uppfylla förkunskapskravet till höstens kurs?

  Du måste kontakta studievägledaren på programansvarig institution för att få reda på om vad som gäller inför hösten.

   

 • Anmälan och antagning

  Hur ska jag tänka när jag prioriterar mina utbildningsval? Finns det risk att ni ställer in en utbildning hos er men att andra universitet inte gör det?

  Du ska alltid rangordna det du helst vill läsa högst upp, eftersom alternativen under stryks om du kommer in. Du kan välja upp till 12 utbildningar. Du kan läsa mer om hur du ska rangordna dina alternativ på antagning.se. Det är ovanligt att utbildningar ställs in och det beslutet tas av kurs-/programansvarig institution.

  Tänk på ordningen (antagning.se)
   

  Kommer ni förlänga ansökningsperioden?

  Nej, sista anmälningsdag till höstens kurser och program är 15 april. All utbildning stänger för anmälan efter sista anmälningsdag vid Göteborgs universitet. Först när det första antagningsbeskedet har publicerats går det att göra en sen anmälan för de kurser och program som har platser kvar. Datum för när sen anmälan öppnar hittar du på följande sida:

  Terminstider & viktiga datum

  Du kan söka fram utbildningar som är öppna för sen anmälan på antagning.se. Här kan du också se när och om anmälan öppnar igen.

  Sen anmälan (antagning.se)
   

  Kommer det bli svårare att komma in på utbildningar i höst?

  Vi vet inte hur söktrycket kommer att se ut i höst då det beror på hur många som söker våra kurser och program och vilka meriter de har. Du kan titta på tidigare års statistik på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbplats.

  Antagningsstatistik (uhr.se)

 • Studievägledning och frågor om utbildningar

  Studievägledning och frågor om utbildning

  Finns det tillgång till studievägledning nu när universitetet har distansstudier och hemarbete?

  Ja, du kan få studievägledning på distans genom telefon- eller videosamtal.

  På den allmänna studievägledningen kan vi hjälpa dig som

  • är osäker på ditt studie- och yrkesval
  • har allmänna frågor om universitetsstudier
  • funderar på om din utbildning är rätt för dig

  Allmän studievägledning

  Om du redan har en aning om vad du vill studera, eller har frågor om ett specifikt ämnesområde eller inom en utbildning, kontaktar du studievägledare för det ämnet direkt.

  Ämnesspecifik studievägledning

  Om dina frågor berör lärarutbildningarna vid Göteborgs universitet kan du läsa mer om hur du når rätt studievägledare på lärarutbildningarnas studievägledningssida.

  Studievägledning för lärarutbildningarna

  Om dina frågor gäller gymnasiebetyg eller komplettering av dessa kontaktar du studievägledare på vuxenutbildningen i din kommun.
   

  Hur kan jag kontakta en student och ställa mina frågor?

  Vi har för närvarande ställt in alla våra fysiska möten och det är just nu inte möjligt att skugga en studentambassadör. Däremot går det bra att ställa frågor till våra studenter genom ett mail till ambassador@gu.se

 • Ekonomi och bostad

  Kan man få CSN som vanligt?

  Ja, du ansöker om CSN som vanligt om du planerar att studera i höst.

  CSNs webbplats
   

  Kommer det bli svårare att hitta boende i höst?

  Vi vet inte hur boendesituationen kommer att se ut i höst. Vi föreslår att du redan nu ställer dig i kö. Du kan också använda dig av sociala medier och ditt eget kontaktnät för att hitta ett boende i Göteborg. Läs mer om bostäder för studenter på vår webb:

  Bostad

   

 • Övriga frågor

  Kommer ni erbjuda något alternativ till högskoleprovet?

  Nej, högskoleprovet våren 2020 är inställt och det kommer heller inte att flyttas fram till ett senare datum. Nästa provtillfälle är söndagen den 18 oktober. Du kan läsa mer om beslutet på studera.nu.

  Vårens högskoleprov inställt (studera.nu)
   

  Jag har en funktionsnedsättning kan jag fortfarande få stöd om studierna bedrivs på distans?

  Ja, verksamheten särskilt pedagogiskt stöd pågår som vanligt men sker på distans tillsvidare. Du som student kan som vanligt ansöka om särskilt pedagogiskt stöd via Nais, genomföra samtal med samordnare och få besked om särskilt pedagogiskt stöd.

  Ansök om särskilt pedagogiskt stöd (Studentportalen)
   

  Har du fler frågor?

  I Studentportalen finns det frågor och svar tiktade till dig som redan är student vid Göteborgs universitet.

  Frågor och svar til studenter om covid-19 (Studentportalen)
   

  International student?

  Information to admitted and prospective students regarding COVID-19

   

Sidansvarig: Servicecenter|Sidan uppdaterades: 2020-05-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?