Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Genusvetenskap

Vad har normer med sexualitet att göra? Är vi jämställda? Finns kön och spelar klass någon roll i dagens samhälle?

Om du är intresserad av att studera frågor som rör genus, sexualitet, etnicitet, ålder, klass och funktionsnormalitet ska du läsa genusvetenskap. På våra kurser i genusvetenskap studerar du olika sätt att förstå makt och skapandet av normalitet. Feministisk teoribildning och metod, queerteori, intersektionalitets- och maskulinitetsforskning har en framträdande plats på schemat. Du läser om hur föreställningar upprepas och utmanas i olika delar av samhället: i arbetsliv, politik, hemliv, i människors identiteter och i kulturella uttryck som konst och litteratur. Du studerar olika rörelser som arbetar eller har arbetat mot förtryck, diskriminering och uteslutning.

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och studiebesök. Du lär dig att teoretisera, analysera, samla in material och argumentera. Du arbetar individuellt och i grupp och lär dig att formulera dina kunskaper och analyser i essäer, artiklar och uppsatser.

Genusvetenskap ger dig viktiga kunskaper och kritiska perspektiv om du ska arbeta med jämlikhets- och maktfrågor till exempel som journalist, utredare och handläggare på myndigheter, med undervisning, opinionsbildning eller i ideella föreningar.

I Göteborg kan du läsa genusvetenskap på grund- och avancerad nivå samt på forskarnivå. Du kan ta en filosofie kandidatexamen, magisterexamen samt en examen inom det tvärvetenskapliga masterprogrammet Gendering Practices.

Grundnivå

Avancerad nivå

Anmälan till vårterminen

Vårterminen 2018

Anmälan till vårterminen 2018 stänger 16 oktober.

Sen anmälan

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till några av våra kurser som startar under vårterminen 2018 och senare delen av höstterminen 2017. Du hittar dem och gör en sen anmälan på antagning.se.

Vad är sen anmälan?

En sen anmälan är detsamma som att ställa sig i kö till en ledig plats. Antagning sker i turordning efter när anmälan registrerades. Behörighetskraven för respektive kurs/program gäller fortfarande.

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Hållbar utveckling

Om någon av följande symboler visas bredvid en kurs innehåller den inslag av hållbar utveckling.

Läs mer om märkningen.

Läs mer om Utbildning & hållbar utveckling

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2015-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?