Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Globala utvecklingsstudier

Globala utvecklingsstudier (GUS) är ett ämne för dig som är intresserad av möjligheter att skapa en hållbar och rättvis utveckling i olika delar av världen, med särskilt fokus på det som brukar kallas "det globala syd". Inom GUS studerar du processer och strukturer som påverkar olika aspekter av samhällsutvecklingen, såsom resursfördelning, demokrati och jämställdhet. Inom GUS vävs utvecklingsforskningens idéhistoria samman med viktiga historiska skeenden såsom nationalstatens framväxt, kolonialismen, koloniernas politiska frigörelse och de fortsatt föränderliga relationerna mellan olika delar av världen, inklusive utvecklingssamarbetets uppkomst och förändring. De historiska momenten syftar genomgående till att bättre förstå den nu rådande globala ordningen, aktuella utvecklingsproblem och nutida mönster av fattigdom, marginalisering och konflikt. Både utvecklingens ekonomi och utvecklingens politik är viktiga inom GUS. Det samtida världsekonomiska systemet utgör ramen för fattiga samhällens möjligheter och svårigheter att utvecklas socialt och ekonomiskt på ett hållbart sätt, och kopplat till det globala systemet studeras både lokala försörjningssystem och nationella utvecklingsstrategier som påverkar den socio-ekonomiska utvecklingen. Vi studerar statens roll i samhällsutvecklingen och olika typer av demokratiutveckling och samhällsstyrning, liksom hur utvecklingsprocesser påverkar och påverkas av olika slags säkerhetsproblem och konflikter. Kultur och identitet, relaterad till genus, sexualitet, etnicitet, nationalitet och religion är också centrala för möjligheterna att uppnå hållbar och rättvis utveckling för alla. Inom GUS behandlas både kritisk analys och praktiskt förändringsarbete. Vi behandlar grundligt kritiska perspektiv på dominerande utvecklingstrender och -analyser. Vi tittar bland annat närmare på hur statliga, privata och civilsamhälleliga aktörer arbetar med att bekämpa fattigdom och bidra till hållbara utvecklingsprocesser, lokalt såväl som globalt.

Kurser inom hållbar utveckling

Anmälan till vårterminen

Vårterminen 2018

Anmälan till vårterminen 2018 stänger 16 oktober.

Sen anmälan

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till några av våra kurser som startar under vårterminen 2018 och senare delen av höstterminen 2017. Du hittar dem och gör en sen anmälan på antagning.se.

Vad är sen anmälan?

En sen anmälan är detsamma som att ställa sig i kö till en ledig plats. Antagning sker i turordning efter när anmälan registrerades. Behörighetskraven för respektive kurs/program gäller fortfarande.

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Hållbar utveckling

Om någon av följande symboler visas bredvid en kurs innehåller den inslag av hållbar utveckling.

Läs mer om märkningen.

Läs mer om Utbildning & hållbar utveckling

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2015-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?