Ämnesinfo - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Humanekologi

Humanekologi ger tvärvetenskaplig förståelse för människans relation till naturen. Under kurserna diskuterar vi hur synen på natur, naturresursanvändning, konsumtion, miljö- och utvecklingsfrågor formas av politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och ekologiska relationer och processer. Du lär dig förklara hur samhällen utvecklas i relation till naturgivna förutsättningar, och reflektera kring miljöproblem och konflikter som en konsekvens av multipla socio-politiska och ekologiska faktorer.

Kurserna ger förståelse för hur makt och etik formar miljöpolitik, samt hur naturen formar sociala relationer såsom genus. Centrala frågor är hur natur definieras och används, och hur olika lokala och globala föreställningar möjliggör/begränsar hållbar utveckling. Du får därmed god insikt i den komplexa hållbarhetsproblematiken, och lär dig tillämpa både kritiska och normativa ramverk för hållbar samhällsutveckling, samt förhålla dig till olika idéer om vad hållbar utveckling kan innebära.

Humanekologin utgår från att samhället och naturen utvecklas i relation till varandra, och antar därför ett tvärvetenskapligt perspektiv som spänner över natur och samhälle, såsom samhällsvetenskapliga miljöstudier, politisk ekologi, ekologisk ekonomi, socialantropologi, kulturgeografi, vetenskapssociologi, miljöfilosofi och posthumanism. Dessa forskningsområden inom humanekologin utmanar gärna dominanta sätt att se på världen genom att lyfta fram samhällskritiska och alternativa perspektiv, med betoning på empiriska fall från olika delar av världen.

Förutom föreläsningar läggs stor fokus på gruppdiskussioner och fallstudier för att stimulera självständig analys kring samtidens stora utmaningar. Detta ger dig en förmåga att kritiskt reflektera över och arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor med hänsyn till natur, social rättvisa, mångfald, demokrati, mänskliga rättigheter, fattigdom och demokrati. För kurser i ämnet på avancerad nivå; se vidare Globala studier, Avancerad nivå.

Sommarkurser

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?