Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Internationella relationer

Internationella relationer (IR) är ett ämne för dig som är intresserad av att bättre förstå din omvärld och de globala utmaningar denna står inför. IR ägnar sig åt studier av hur det internationella systemet fungerar politiskt, ekonomiskt och kulturellt, dess historiska framväxt och förändrade maktförhållanden, samt hur relationer mellan stater, mellan- och överstatliga organisationer, multinationella företag, icke-statliga aktörer (NGO:s) och sociala rörelser påverkar de internationella relationerna. Stort utrymme ägnas åt konflikter i det globala systemet, vad dessa beror på och vilka aktörer och strukturella förhållanden som påverkar dem.

Säkerhetsproblematiken är en central fråga inom IR. Denna problematik omfattar t.ex. militära hot från andra stater, privata säkerhetsföretag, internationell kriminalitet och terrorism, kärnvapenspridning, vapenhandel, globala och regionala miljöhot samt att staten själv kan utgöra ett hot för medborgarnas säkerhet, t.ex. genom övervakning och våldsamt förtryck. En annan central fråga är förståelsen av den globala politiska ekonomin, globaliseringens ekonomiska drivkrafter och några av dess begränsningar så som de kommer till uttryck på lokal nivå i olika delar av världen. Denna problematik omfattar de utmaningar som den ekonomiska globaliseringen och dess politiska regelverk står inför, de förändrade förutsättningarna för maktutövning och ledarskap på lokal, regional, nationell och global nivå, liksom den roll som olika former av mellan- och överstatligt samarbete kan spela för fred, säkerhet och utveckling. För kurser i ämnet på avancerad nivå; se vidare Globala studier, Avancerad nivå

Grundnivå

Anmälan till vårterminen

Vårterminen 2018

Anmälan till vårterminen 2018 stänger 16 oktober.

Sen anmälan

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till några av våra kurser som startar under vårterminen 2018 och senare delen av höstterminen 2017. Du hittar dem och gör en sen anmälan på antagning.se.

Vad är sen anmälan?

En sen anmälan är detsamma som att ställa sig i kö till en ledig plats. Antagning sker i turordning efter när anmälan registrerades. Behörighetskraven för respektive kurs/program gäller fortfarande.

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Hållbar utveckling

Om någon av följande symboler visas bredvid en kurs innehåller den inslag av hållbar utveckling.

Läs mer om märkningen.

Läs mer om Utbildning & hållbar utveckling

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2015-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?