Ämnesinfo - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Lingvistik

Hur skulle världen se ut om inte språket fanns? Det går knappast att föreställa sig allt som är beroende av att vi har språk: datorer, poesi, sjukvård, bilfabriker och teater, för att ta några exempel. Språket är en stor del av våra liv. Detta grundläggande fenomen måste vi alltså beskriva och förklara på ett vetenskapligt sätt. Frågor som Vad innebär det att kunna ett språk? Hur lär sig små barn sitt modersmål? Hur kommunicerar vi med datorer? Vilka likheter finns mellan språk i världen? är viktiga frågor. Lingvistik är vetenskapen om den mänskliga språkförmågan, mänskliga språk och språklig kommunikation. Ämnet behandlar språkets olika aspekter: språkljudens bildningssätt, akustik och perception (fonetik, fonologi), ordformer (morfologi), grammatiska strukturer (syntax), språklig betydelse (semantik), hur vi använder språket (pragmatik) ur fysiskt, biologiskt, psykologiskt och socialt perspektiv. Kunskaperna du får har du nytta av i en mängd olika yrken som till exempel lärare, översättare, språkplanerare, journalist och redaktör liksom när du arbetar med språkteknologi, information och PR samt som forskare. Eftersom lingvistik handlar om språk och kommunikation kan personer i snart sagt alla yrken dra nytta av studier i lingvistik.

Grundnivå

Avancerad nivå

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?