Ämnesinfo - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Litteraturvetenskap

Vill du bli en god läsare? Eller en bra skribent? Vill du veta mer om människors skrivande och läsande i olika tider? Då är litteraturvetenskap ett ämne för dig. Du får öva dig i textanalys och texttolkning. Du får kunskap om hur ordkonsten och berättandet förändrats i olika tider och kulturer, genrer och medier. Litteraturens estetik undersöks, men också dess existentiella betydelse och sociala villkor. Litteraturvetenskap kan studeras på grundnivå och avancerad nivå och kan utgöra huvudområde i kandidat-, magister-, master- och doktorsexamen. Vår utbildning har tydlig forskningsanknytning. I ämnet bedrivs forskning inom exempelvis läsning, äldre litteratur, genus och litteratur, modernism och populärfiktion. En utbildning i litteraturvetenskap ger kunskaper och färdigheter som är efterfrågade på många håll i samhället. Du får övning i att analysera berättelser i olika medier. Du tränar dig i att uttrycka dig muntligt och skriftligt, att argumentera och att producera vetenskapliga och kulturjournalistiska texter. Detta är kompetenser som du kan använda dig av som lärare, bibliotekarie, kulturskribent. Vi ger också en rekommenderad studiegång där du kan ta en kandidat i litteraturvetenskap med inriktning mot Redaktionell praktik. Genom denna får du en utbildning som kan leda till arbete som redaktör eller inom olika typer av kulturredaktioner. Utbildningen gör dig också attraktiv på olika typer av företag och kulturinstitutioner, där man behöver och värdesätter humanistisk bildning och kompetens. Våra tidigare studenter arbetar exempelvis som lärare, förlagsredaktörer, översättare, forskare, projektledare och informatörer och inom reklam- och dataspelsbranschen.

Grundnivå

Avancerad nivå

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?