Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter (MR) fungerar idag som juridiskt ramverk, politiskt instrument och globala etiska principer. Dess ökade betydelse i nationella och internationella sammanhang har gjort det nödvändigt att inom allt fler yrkesområden ha fördjupade kunskaper om MR. Behov av arbete med mänskliga rättigheter finns i princip överallt och efterfrågan växer på kunskaper kring MR-frågor från såväl kommunala, regionala och statliga myndigheter, som frivilligorganisationer (NGOs), näringsliv och internationella och regionala organ som FN och EU.

För att få en bred förståelse för människorättsområdet arbetar vi tvärvetenskapligt och har ett problemorienterat förhållningssätt. MR på institutionen för globala studier kombinerar perspektiv från discipliner såsom freds- och utvecklingsforskning, juridik, genusvetenskap, socialantropologi, idé- och lärdomshistoria, folkhälsovetenskap, internationella relationer och statsvetenskap. Syftet är att skapa kunskap som medvetengör människor om sin förhållning till aktuella såväl som historiska, politiska, etiska och juridiska perspektiv om globala människorättsbaserade utmaningar för att ge människor både analytiska och praktiska verktyg för implementering av mänskliga rättigheter i sin dagliga verksamhet.

Våra utbildningar ger fördjupade kunskaper om de mänskliga rättigheternas framväxt samt MR-områdets rättsliga system, strukturer och aktörer. Dessutom diskuteras frågor om hur mänskliga rättigheter kan implementeras när MR-systemets statscentrerade logik möter globalisering, olika kulturella värdesystem, mäktiga icke-statliga aktörer såsom transnationella företag, eller gränsöverskridande utmaningar såsom migration.

Vi erbjuder framförallt utbildningar på MR-området inom ramarna för Masterprogrammet i mänskliga rättigheter och Erasmus Mundus, men under höstterminen 2017 går det att läsa kursen MR2104 Globalisation and Human Rigths som fristående kurs.

Kurser inom hållbar utveckling

Anmälan till vårterminen

Vårterminen 2018

Anmälan till vårterminen 2018 stänger 16 oktober.

Sen anmälan

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till några av våra kurser som startar under vårterminen 2018 och senare delen av höstterminen 2017. Du hittar dem och gör en sen anmälan på antagning.se.

Vad är sen anmälan?

En sen anmälan är detsamma som att ställa sig i kö till en ledig plats. Antagning sker i turordning efter när anmälan registrerades. Behörighetskraven för respektive kurs/program gäller fortfarande.

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Hållbar utveckling

Om någon av följande symboler visas bredvid en kurs innehåller den inslag av hållbar utveckling.

Läs mer om märkningen.

Läs mer om Utbildning & hållbar utveckling

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2015-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?