Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Musikvetenskap

Musikvetenskapen intresserar sig för musik och musikanvändning utifrån många olika perspektiv. Centrala frågor är:

  • Hur använder människor musik och hur används musik för att påverka människor?
  • Vilka idéer har människor om vad musik är och hur skiljer sig dagens idéer från hur man tänkt om musik tidigare i historien? 
  • Hur har musik skapats vid olika tidpunkter i historien?  
  • Varför har musiken en så stark inverkan på våra känslor?  
  • Vilken är musikens relation till olika ideologier och maktordningar i samhället? 
  • Hur fungerar musik i film, datorspel, opera och reklam?  

När du läser musikvetenskap studerar du musikens roll och funktion i såväl individens liv som samhället i stort. Studier i musikvetenskap inbegriper också kurser i musikanalys och musikteori, där musiken som ett klingande och strukturellt fenomen utforskas. Du kommer även att fördjupa dig i frågeställningar som rör musikens relation till andra uttrycksformer som film, teater, poesi och dans. 

Vid Göteborgs universitet ägnar sig forskare i musikvetenskap åt kulturanalytiskt inriktade frågeställningar. Men det utförs även forskning inom områden som filmmusik, musikhistoria, musiketnologi och musikfilosofi. 

En utbildning i musikvetenskap gör dig attraktiv på olika typer av arbetsplatser där man efterfrågar humanistisk bildning och kompetens. Våra tidigare studenter arbetar exempelvis som kulturjournalister, musikkritiker, kulturadministratörer, musiklärare, musikproducenter samt inom skiv- och underhållningsindustrin. Studier i musikvetenskap kan också vara användbara som förberedelse för högre musikutbildning vid de konstnärliga högskolorna. Vidare kan utbildningen förbereda för verksamhet som forskare i ämnet. Många av våra studenter läser musikvetenskap som ett bildningsämne, alltså för att bredda och fördjupa sitt intresse och sin förståelse av musik.

Grundnivå

Avancerad nivå

Anmälan till vårterminen

Vårterminen 2018

Anmälan till vårterminen 2018 stänger 16 oktober.

Sen anmälan

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till några av våra kurser som startar under vårterminen 2018 och senare delen av höstterminen 2017. Du hittar dem och gör en sen anmälan på antagning.se.

Vad är sen anmälan?

En sen anmälan är detsamma som att ställa sig i kö till en ledig plats. Antagning sker i turordning efter när anmälan registrerades. Behörighetskraven för respektive kurs/program gäller fortfarande.

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Hållbar utveckling

Om någon av följande symboler visas bredvid en kurs innehåller den inslag av hållbar utveckling.

Läs mer om märkningen.

Läs mer om Utbildning & hållbar utveckling

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2015-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?