Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Oceanografi

Inom oceanografin studeras de fysikaliska processerna som upprätthåller och styr de ständigt pågående rörelserna i världshavet, t ex strömmar, vågor, tidvatten och blandning. Rörelserna i havet transporterar och omfördelar lösta ämnen i havsvattnet varav näringsämnen är en viktig ingrediens och styr därför den biologiska produktionen av plankton och högre organismer. Vidare är havströmmar en viktig spridningsmekanism för föroreningar. Havet utgör också en stor värmereservoar och påverkar klimatet genom omfördelning och lagring av värmeenergi.

Göteborgs universitet är ensamma i landet om att ha en utbildning i fysisk oceanografi. Oceanografi ingår som en del av kandidatprogrammet i Marin vetenskap där man introducerar grunderna i fysisk oceanografi och samspelet med havets biologi och kemi. Kurserna på grundläggande nivå innehåller både teoretiska moment och praktiskt arbete förlagt till universitets fältstationer och forskningsfartyg. Under år tre på programmet kan man specialisera sig mot oceanografi och läsa kurser på avancerad nivå: Fysisk oceanografi I och II parallellt med studier i matematik. I dessa kurser ingår bland annat grundläggande strömningsteori och vågteori samt datorbaserade övningar. De avancerade kurserna kan läsas som enstaka kurs. Kandidatprogrammet avslutas med ett självständigt arbete på 15hp.

Fortsatta studier inom oceanografi sker inom mastersprogrammet som innehåller kurserna Blandning i havet och Oceanografiska modeller. I blandningskursen studerar man viktiga blandningsprocesser utifrån teori och fältmätningar. Man lär sig också metoder för att analysera de stora mängder data som genereras av moderna mätinstrument. Modellkursen behandlar hur man gör datorsimuleringar av strömningen i havsområden som är ett viktigt verktyg med många tillämpningar. I tillägg till dessa kurser finns det andra valbara kurser inom det Marina Mastersprogrammet. Mastersprogrammet avslutas med ett självständigt arbete på 30-60hp.

Grundnivå

Avancerad nivå

Anmälan till vårterminen

Vårterminen 2018

Anmälan till vårterminen 2018 stänger 16 oktober.

Sen anmälan

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till några av våra kurser som startar under vårterminen 2018 och senare delen av höstterminen 2017. Du hittar dem och gör en sen anmälan på antagning.se.

Vad är sen anmälan?

En sen anmälan är detsamma som att ställa sig i kö till en ledig plats. Antagning sker i turordning efter när anmälan registrerades. Behörighetskraven för respektive kurs/program gäller fortfarande.

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Hållbar utveckling

Om någon av följande symboler visas bredvid en kurs innehåller den inslag av hållbar utveckling.

Läs mer om märkningen.

Läs mer om Utbildning & hållbar utveckling

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2015-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?