Ämnesinfo - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Vårdvetenskap

Omvårdnad

Inom disciplinen omvårdnad utvecklas kunskap om hälsa, ett gott liv trots sjukdom eller funktionshinder och om fridfull och värdig död. Omvårdnad utgår från behov och problem relaterade till hälsa och ohälsa och till det dagliga livet, men också människors resurser och förmåga att hantera problem. I omvårdnad är det inte ohälsa/sjukdom/funktionshinder i sig, utan människors reaktioner och tolkning av sin sjukdom som är i fokus. Centralt i omvårdnaden är en nära relation mellan sjuksköterska, patient, närstående och grupper.

Reproduktiv och perinatal hälsa

Disciplinen reproduktiv och perinatal hälsa utgör ett kunskapsområde som är knutet till livets början och mänsklig reproduktion i ett livscykelperspektiv. Inom disciplinen studeras den normala processen i samband med barnafödande, nyföddhetsperioden och föräldraskapets utveckling. Forskningen berör också kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa samt barnmorskans hälsofrämjande, förebyggande, vårdande och behandlande arbete.

Vårdpedagogik

Vårdpedagogik inriktas mot pedagogik, lärande, kommunikation och ledarskap inom hälsa, vård och utbildning. Syftet är att generera kunskap om arbetsförhållanden inom vård- och omsorgsarbete, visa hur yrkeskompetensen förändras i samband med att ny kunskap tillförs organisationerna och hur kulturella och organisatoriska faktorer påverkar arbetets utformning.

Radiografi

Disciplinen radiografi utgör ett kunskapsområde som omfattar framställning av bildmaterial som underlag för att upptäcka eller behandla/lindra sjukdom och lidande utifrån människans behov, upplevelser och resurser. Kunskapsområdet innefattar undersökningar, behandlingar, undersökningsmetoder, metodutveckling, strålskydd, kommunikation och undervisning.

Avancerad nivå

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?