Ämnesinfo - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser vid Göteborgs universitet

Svenska som andraspråk

Kurserna i Svenska som andraspråk riktar sig till lärare/pedagoger, skolledare och andra som vill öka sin kännedom om språkliga och kulturella minoriteters inlärnings- och levnadsvillkor. Ämnet behandlar svenska språket som det ter sig för en person med annat modersmål. En kontrastiv och språktypologisk synvinkel anläggs och jämförelser görs med andra språks struktur. Övningar i bedömning av inlärares andraspråk ingår. Stor vikt läggs vid frågor om flerspråkighet, språkpsykologi, språkinlärning och språkutveckling. Även kulturell bakgrund, migrationens mekanismer och flerspråkighetens effekter för individ och samhälle studeras. Kurserna behandlar olika former av språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för flerspråkiga elever.

Kurserna kan ingå i en lärarexamen.

Är du behörig att undervisa i svenska som andraspråk? I december 2013 skärptes behörighetskraven för den som undervisar i svenska som andraspråk. Här hittar du en sammanställning av vad som gäller.

Behörighetsförordning

Tidigare fick lärare med behörighet i svenska årskurs 1-3 per automatik även behörighet i svenska som andraspråk. Detta gäller inte längre.För att bli behörig att undervisa i svenska som andraspråk i grundskolans årskurs 1-6 krävs nu 30 högskolepoäng (hp) i svenska som andraspråk, för åk 7-9 krävs 45 hp och för gymnasieskolan krävs 90 hp. För sfi krävs 30 hp. Detta gäller de lärare som framöver vill ansöka om behörighet i ämnet.

Observera att det kan skilja sig beroende på vilken lärarexamen du har, för mer information om det se
Behörighet i grundskolan (http://www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/lararlegitimation/regelverk/krav-for-att-fa-behorighet-1.237096 )

Grundnivå

Information om anmälan

Information om anmälan och hur du kommer i kontakt med institution och studievägledare får du om du klickar på den kurs du är intresserad av.

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?