Utbildning på forskarnivå - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarutbildning

För dig som vill fortsätta dina studier efter master- eller magisterexamen finns möjlighet att gå vidare till forskarutbildning. Utbildning på forskarnivå omfattar 240 högskolepoäng (motsvarande fyra års heltidsstudier) och leder till en doktorsexamen. Det finns även möjlighet att avsluta utbildningen med en licentiatexamen omfattande 120 högskolepoäng (motsvarande två års heltidsstudier).

Många väljer att söka till forskarutbildningen på det lärosäte där de redan är studenter, ofta som en naturlig fortsättning på ett starkt ämnesintresse. Ibland kan idén också komma i samråd med en lärare som uppmuntrar till en fortsatt akademisk karriär och kanske till och med kan ordna finansiering inom ett forskningsprojekt.

Att söka till forskarutbildning

När du söker till forskarutbildning på egen hand är det bra att ta reda på så mycket som möjligt innan du gör en formell ansökan. Diskutera gärna dina planer med doktorander, handledare och andra forskare vid den aktuella institutionen. Det kan ge dig en bra bild av hur forskarutbildningen är upplagd och vilka tänkbara projekt som finns, samt hur det ser ut med studiefinansiering och framtidsutsikter inom ämnet.

Behörighet och antagning

Göteborgs universitet har utbildning på forskarnivå på alla våra fakulteter. För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att du uppfyller kraven för grundläggande behörighet. Grundläggande behörighet för studier på forskarnivå har den som har

  1. Avlagt en examen på avancerad nivå
  2. Fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. På något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Dessutom kan det finnas krav på särskild behörighet vid antagning till ett specifikt ämne. Dessa krav anges då i den allmänna studieplanen som finns på respektive fakultets hemsida.

Mer information om antagningen till forskarutbildning finns på fakulteternas hemsidor. Länkar till fakulteternas doktorandinformation finns under rubriken ”Fakulteternas doktorandinformation & GUDK”.

Bostad

Om du inte är bosatt i eller i närheten av Göteborg är det också bra om du så tidigt som möjligt ser över din boendesituation. Information och länkar om att bo och leva som student i Göteborg finns på universitetets studentsidor om bostad.

Mer om forskarutbildning

I medarbetarportalen finns mer information om forskarutbildningen vid Göteborgs universitet Där kan du hitta allmän information som rör alla som går en forskarutbildning.

Hitta och ansök till kurser inom forskarutbildning

Som doktorand kan du läsa kurser inom forskarutbildning vid Göteborgs universitet.

Sidansvarig: Annika Koldenius|Sidan uppdaterades: 2019-09-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?