Samhälle, politik och ekonomi i moderna Kina - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhälle, politik och ekonomi i moderna Kina

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: AI1632

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen riktar sig till dig som vill få grundläggande kunskap om hur det moderna Kina har växt fram. Vi inleder med att belysa hur och varför olika bilder av Kina i Väst och i Sverige etablerats och förändrats under olika tidsperioder med referenser till diskussioner om orientalism och occidentalism. Därefter studerar och diskuterar vi sociala, politiska och ekonomiska processer i det moderna Kina utifrån olika perspektiv. Vi undersöker bland annat arvet från det dynastiska Kina och Opiumkriget och dess betydelse för dagens Kina. Dessutom analyserar vi på effekterna av den politik som Mao Zedong förde under åren 1949-1976 och hur reform- och öppnandepolitiken, som infördes i slutet av 1970-talet, påverkat t ex Kinas politiska system, ekonomi, miljö, mänskliga rättigheter och genus. Kursen ger dig en grund för att kunna relatera samtida skeenden i det kinesiska samhället till Kinas historia samt verktyg för ett kritiskt förhållningssätt till dagens Kina-rapportering.

För mer information

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Kursplan

AI1632

Studievägledning

Studievagledning@globalstudies.gu.se. Telefontid: tisdagar: 14.00-16.00, torsdagar: 10.00-12.00, telefon: 031-786 1399.

Kursen ges vid

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?