Skapa och reglera marknader - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skapa och reglera marknader

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: EHA121 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 1 oktober 2020 - 2 november 2020
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska

Om kursen

Hur olika marknader skapas och regleras är ett centralt studieområde inom ekonomisk historia. Det är nämligen viktigt för att förstå de moderna marknadsekonomiernas utveckling och industriella omvandling. Hur marknader uppstår och utvecklas är både ett resultat av aktörers aktiva beslut och av deras omedvetna handlingar och anpassning till institutionella och ekonomiska faktorer.

Statens roll är emellertid också central för marknadsstruktur och marknaders funktion, eftersom staten sätter ramverket för aktörerna. Detta är välkänt sedan länge och har varit föremål för omfattande forskning, men efter finanskrisen 2007 upplevde debatten ett uppsving igen, där speciellt frågor om hur och i vilken utsträckning politiska beslut påverkar marknadernas funktion och hur beslutsfattarna ska agera för att förhindra kriser uppmärksammats. Kursens mål är att ge en bred översikt av centrala teman kring marknadskonstruktion, marknadsutveckling och marknadsreglering framförallt inom ekonomisk-historisk forskning men också i angränsande, samhällsvetenskapliga discipliner.

Visa mer

Kursplan

EHA121

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Behörig att antas till kursen är den som uppfyller villkor för fordringarna för kandidatexamen 180 hp, inklusive ett examensarbete på 15 hp. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B eller motsvarande resultat på ett internationellt erkänt test, till exempel TOEFL, IELTS.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?