Internationellt företagande och handel i historiskt perspektiv - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Internationellt företagande och handel i historiskt perspektiv

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: EHA122 | Hållbarhetsfokuserad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

I kursen diskuteras den översiktliga historiska utvecklingen för världshandeln, drivkrafterna bakom förändring och handelns effekter på samhället. En central aspekt är diskussionen om vikten av handel för tillväxt samt fördelning av rikedom över hela världen. Handelns betydelse för länder med olika grad av industrialisering behandlas. Nära kopplat till den frågan är diskussionen om huruvida protektionism eller frihandel har varit det bästa sättet att främja ekonomisk utveckling.

Kursen behandlar också storföretagens utveckling. Målet är att uppnå en förståelse för den nuvarande situationen genom att studera företagens historia. Hur uppkom de första storföretagen, inom vilka politiska och ekonomiska ramar bedrevs deras verksamhet? Detta är en viktig grund för att förstå den moderna diskussionen kring multinationella företag idag. Dessa anklagas ofta för att bidra till sociala orättvisor i tredje världen idag. Även i vår egen tid har regelverken givetvis stor betydelse för företagen. Stater kan genom lagstiftning påverka multinationella företags verksamhet, även tullar, skatter, reglering av lönesättning är viktiga för företagen. En viktig fråga som behandlas under kursen är i vilken grad som storföretagen idag bidrar till tillväxt och omfördelning av resurser och tillväxt.

För mer information

https://es.handels.gu.se/

Visa mer

Kursplan

EHA122

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?