The Great Divergence: Historiska mönster av modern ekonomisk tillväxt - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The Great Divergence: Historiska mönster av modern ekonomisk tillväxt

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: EHA126 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen behandlar de senaste försöken att förklara de divergerande globala mönstren av ekonomisk tillväxt sedan mitten av sjuttonhundratalet - tidpunkten för den industriella revolutionen. Vid den tiden var BNP per capita nivåerna ganska likartade i Europa och Östasien. Under det tredje kvartalet av det tjugonde århundradet, omkring 1970, var gapet mellan BNP per capita i Västeuropa och Asien mycket stort. En snabbt växande forskningslitteratur i ekonomisk historia kallar denna process "The Great Divergence".

Sedan 1980-talet har Östra Asien och Sydostasien börjat minska avståndet till Västeuropa i BNP per capita. Syftet med kursen är att undersöka de olikartade mönstren i den ekonomiska och demografiska utvecklingen i ett historiskt perspektiv, med särskild inriktning på Västeuropa och Öst- och Sydostasien.

För mer information

https://es.handels.gu.se/

Visa mer

Kursplan

EHA126

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?