Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekonomisk historia: Grundkurs

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: EHG100 | Hållbarhetsrelaterad
VT 2018
100% Dag
Göteborg
Period: 15 januari 2018 - 3 juni 2018
Stängd GU-28000
HT 2018
100% Dag
Göteborg
Period: 3 september 2018 - 20 januari 2019
Öppnar 15 mars GU-18000
HT 2018
50% Kväll
Göteborg
Period: 3 september 2018 - 9 juni 2019
Öppnar 15 mars GU-18001

Om kursen

Hur har människor utnyttjat jordens resurser, organiserat sitt arbete och fördelat sitt överskott? Kursen ger dig ett långsiktigt perspektiv på dagens samhällsutveckling och de förlopp som skapat vår tid. Du får lära dig om förändring i antika och medeltida samhällen, den industriella revolutionen, modern ekonomisk tillväxt och politik, handel, kriser och globalisering.

Stor vikt läggs vid jämförelser mellan olika samhällen och förändringar över tiden. Du får därtill kunskap om ekonomiska doktriner, enklare ekonomiska termer och begrepp, samt möjligheter till ett kritiskt förhållningssätt. 1900-talet har präglats av snabb ekonomisk och social förändring. I denna process har perioder av kriser och perioder av ekonomisk framgång avlöst varandra. Efter en teoretisk genomgång studeras länder och regioner i ett komparativt perspektiv. Kursen är en god introduktion till samhällsvetenskapliga studier, och ger dig möjlighet till fördjupade studier i ekonomisk historia. Läs mer om ekonomisk historia på avdelningens hemsida.

Innehåll

Kursen består av fyra delkurser.

  • Ekonomisk-historisk översikt: antiken -1750 (7,5 hp) Med utgångspunkt i världens högkulturer studeras grundläggande samhällsekonomiska förhållanden som t ex livsmedelsförsörjning, varuproduktion, handel, sjöfart och transporter. Vidare studeras familje- och hushållsbildning och dess betydelse för arbetets organisation och rekrytering av arbetskraft. Stor vikt läggs vid jämförelser mellan olika samhällen och förändringar över tiden.
  • Ekonomisk-historisk översikt: 1750-1913 (7,5 hp) Delkursen ger kunskap om hur industrialiseringsprocessen påverkar samhällsförhållanden i olika delar av världen. Industrialiseringens genombrott i England studeras med beaktande av tekniska, sociala och ekonomiska faktorer. Sambandet mellan industrialisering och hushållsbildning ägnas särskilt intresse.
  • Ekonomisk-historisk översikt: 1913-nutid (7,5 hp) Delkursen ger grundläggande kunskaper om 1900-talets globala och svenska ekonomiska utveckling. 1900-talet har präglats av snabb industrialisering och snabb förändring av den agrara produktionen i allt större delar av världen. I denna process har perioder av kriser och perioder av ekonomisk framgång avlöst varandra. Efter andra världskriget har den amerikanska industrialiseringen kommit att penetrera inte bara Västeuropa, utan med tiden delar av Asien och Latinamerika. Den efterhand alltmer globaliserade ekonomin och handeln kom sedan, till sist, att förändra även Östeuropa i en likartad riktning. Under den senare perioden når industrialismen sin höjdpunkt och intresset riktas alltmer mot övergången till och utvecklandet av det postindustriella samhället.
  • Utvecklingsteori med tillämpningar (7,5 hp) Delkursen beskriver och analyserar olika dynamiska socioekonomiska utvecklingsförlopp. Kursen fokuserar på ekonomisk tillväxt, teknologisk förändring, industrialisering och jordbruksutveckling med speciell hänsyn till sociala dimensioner, befolkningstillväxt, hälsovård och utbildning. Mot bakgrund av denna empiriska och teoretiska genomgång studeras regioner och länder i ett globalt komparativt dynamiskt perspektiv. Studeranden skall efter avslutat kurs kunna beskriva, jämföra och diskutera olika socioekonomiska utvecklingsförlopp.

Kandidatexamen i ekonomisk historia

Genom att läsa våra fristående kurser kan du bygga din egen kandidatexamen i ekonomisk historia. Exempel på hur du själv kan bygga en kandidatexamen i ekonomisk historia:

År 1

  • EHG100 Ekonomisk historia, grundkurs (30 hp)
  • EHG200 Ekonomisk historia, fortsättningskurs (30 hp

År 2

  • Valbara kurser om 60 hp -Möjlighet till utbytesstudier

År 3

  • Valbara kurser om 30 hp -Möjlighet till utbytesstudier
  • EHG300 ekonomisk historia, fördjupningskurs 30 hp

Avancerad nivå

Efter du har avlagt din kandidatexamen har du möjlighet att fortsätta dina studier inom ekonomisk historia på avancerad nivå.
Kandidatexamen ger behörighet att studera vidare på den avancerade nivån med magisterkursen i ekonomisk historia eller något av masterprogrammen vid Graduate School.

Arbetsmarknad

När du har avslutat din utbildning i Ekonomisk historia har du möjlighet att arbeta inom en mängd olika branscher och yrken. Exempelvis kan du arbeta som utredare, handläggare, analytiker eller konsult, både i den offentliga och den privata sektorn. Hur din väg in på arbetsmarknaden ser ut hänger till stor del ihop med ditt val av studieinriktning. Genom en strategisk kombination av kurser i din kandidatexamen kan du inrikta dig mot arbete i olika branscher.

För mer information

https://gul.gu.se/public/cou...

Visa mer

Kursplan

EHG100

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Linda Ahlung, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Kursen ges vid

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?