Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Modern ekonomisk historia

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: EHG120 | Hållbarhetsrelaterad
Sommar
100% Dag
Göteborg
Period: 5 juni 2017 - 27 augusti 2017
Stängd GU-38000
HT 2017
100% Dag
Göteborg
Period: 1 november 2017 - 14 januari 2018
Stängd GU-18003
VT 2018
100% Dag
Göteborg
Period: 22 mars 2018 - 3 juni 2018

Om kursen

Vad kännetecknar 1900-talets ekonomiska historia? Vi har sett en hastig ekonomisk och social förändring, där perioder av kriser och ekonomisk framgång har avlöst varandra. Kursen ger grundläggande kunskaper om 1900-talets globala och svenska ekonomiska utveckling. Speciell tonvikt läggs vid analysen av de ekonomiska tillväxtproblemen under olika samhälleliga förutsättningar. Efter en teoretisk genomgång studeras länder och regioner i ett komparativt perspektiv. Läs mer om ekonomisk historia på avdelningens hemsida.

Kursen består av två delkurser:

Ekonomisk-historisk översikt: 1913-nutid (7,5 hp) Delkursen ger grundläggande kunskaper om 1900-talets globala och svenska ekonomiska utveckling. 1900-talet har präglats av snabb industrialisering och snabb förändring av den agrara produktionen i allt större delar av världen. I denna process har perioder av kriser och perioder av ekonomisk framgång avlöst varandra. Efter andra världskriget har den amerikanska industrialiseringen kommit att penetrera inte bara Västeuropa, utan med tiden delar av Asien och Latinamerika. Den efterhand alltmer globaliserade ekonomin och handeln kom sedan, till sist, att förändra även Östeuropa i en likartad riktning. Under den senare perioden når industrialismen sin höjdpunkt och intresset riktas alltmer mot övergången till och utvecklandet av det postindustriella samhället.

Utvecklingsteori med tillämpningar (7,5 hp) Delkursen beskriver och analyserar olika dynamiska socioekonomiska utvecklingsförlopp. Kursen fokuserar på ekonomisk tillväxt, teknologisk förändring, industrialisering och jordbruksutveckling med speciell hänsyn till sociala dimensioner, befolkningstillväxt, hälsovård och utbildning. Mot bakgrund av denna empiriska och teoretiska genomgång studeras regioner och länder i ett globalt komparativt dynamiskt perspektiv. Studeranden skall efter avslutat kurs kunna beskriva, jämföra och diskutera olika socioekonomiska utvecklingsförlopp.

För mer information

https://gul.gu.se/public/cou...

Visa mer

Kursplan

EHG120

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Linda Ahlung, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Kursen ges vid

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?