Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Natur och kultur - en global ekonomisk miljöhistoria

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: EHG160

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen ger dels en orientering i global ekonomisk miljöhistoria, dels presenteras ett antal miljöekonomiska perspektiv för att analysera samspelet mellan människa och natur. Kursen består av tre moment. Först studeras människans samspel med naturen under flera tusen år. Frågor om energianvändning, jordbruksmetoder och folkökning står här i fokus. Sedan studeras de senaste 100 åren och de förändringar som industrialiseringen har medfört i form av utsläppsproblematik. Vidare studeras de fossila bränslenas roll för att kunna förstå modern ekonomisk tillväxt och dess miljöeffekter – exempelvis hur tillgången till olja lade grunden för bilism och billiga globala transporter. Till slut studeras den framväxande miljörörelsen och de politiska styrmedel som har använts för att möta den ekonomiska tillväxtens negativa miljöeffekter under 1900-talets andra hälft. Bl a analyseras debatten om hållbar utveckling, och begrepp som miljökuznetskurvan, externaliteter och ekosystemtjänster.

Visa mer

Kursplan

EHG160

Studievägledning

Tanja Voulgaridou, e-post: svl.es@handels.gu.se

Kursen ges vid

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?