Miljörörelser och miljöpolitik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljörörelser och miljöpolitik

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: HU1132 | Hållbarhetsfokuserad
Sommar
100% Dag
Göteborg
Period: 10 juni 2019 - 18 augusti 2019
Stängd GU-36600
VT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 20 januari 2020 - 25 mars 2020

Om kursen

Kursen ger kunskaper och förståelse för miljöarbetets historiska, politiska, etiska och praktiska aspekter. Du lär dig om de idéer, händelser och sociala rörelser som har haft stor betydelse för miljö- och resursfrågor, och deras historiska rötter, samt hur de har påverkat inriktningen på miljöarbetet. Du får kunskap i centrala perspektiv, strategier och aktörer inom miljö- och resursfrågor, med betoning på de politiska beslutsprocesser som reglerar och styr det konkreta miljöarbetet. Du får även verktyg för att problematisera naturens (av-)politisering, samt insyn i hur global och lokal styrning interagerar i detta.

Kursen betonar betydelsen av makt för såväl uppkomsten och lösningar av miljöproblem och konflikter, och vi går igenom olika former av makt, inklusive den traditionella statsmakten, gröna partier, miljörörselser, aktivism, och motstånd. Vi drar nytta av politisk ekologi för att förklara hur vissa natursyner, intressen och behov prioriteras över andra. Vi introducerar även posthumana synsätt som ifrågasätter föreställningar om människans särställning och om distinktionen mellan natur och kultur. Målet är att du ska kunna identifiera miljöarbetets skilda politiska, ideologiska och etiska utgångspunkter, samt analysera konsekvenserna av detta.

Ett centralt tema i kursen är hur synen på miljö och natur varierar mellan olika kulturer, ideologier, och platser. Detta inkluderar förståelse för olika urfolks syn på natur och djur. Du lär dig se skillnader/likheter mellan miljörörelser i det globala nord och syd, och kritiskt reflektera över begrepp som att bevara och skydda natur, nationalparker, orörd vildmark, naturens egenvärde, och natur som resurs för överlevnad och utveckling. Förutom föreläsningar så inkluderar kursen seminarier, rollspel och ett grupparbete där du får möjlighet att självständigt reflektera över hur föreställningar om natur/samhälle påverkar miljöetik och politik. 

För mer information

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Kursplan

HU1132

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Studievagledning@globalstudies.gu.se. Telefontid: tisdagar: 14.00-16.00, torsdagar: 10.00-12.00, telefon: 031-786 1399.

Fakultet

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?