Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Idé- och lärdomshistoria: Kunskapens materialiteter och visuella kulturer

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: IL2112
VT 2018
50% Dag
Göteborg
Period: 22 mars 2018 - 3 juni 2018

Om kursen

Traditionell vetenskapshistoria arbetar med texter och teorier, och bortser normalt från vetenskapens materiella förutsättningar och visuella uttryck. Kursen problematiserar detta och ansluter till den så kallade materiella vändningen inom historieskrivningen. Inom kursen uppmärksammas vetenskapens föremål (exempelvis instrument och naturalier), miljöer, praktiker och visuella representationer. Dessa analyseras som idébärare och som integrerade i de processer där kunskap bildas, kommuniceras och traderas. Genom att studera vetenskapens materiella förutsättningar och medialiseringsteknologier får man en rikare och delvis annan bild av vetenskapens historia. Andra aktörer stiger fram och vetenskapens praktiker synliggörs. Kursen har en stark forskningsanknytning och kommer utifrån lärarnas egen forskning fokusera på några valda områden inom det övergripande temat.

För mer information

https://gul.gu.se/public/cou...

Visa mer

Kursplan

IL2112

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Kristina Svensson kristina.svensson@lir.gu.se

Kursen ges vid

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:07

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?