Conflicts in the Global Order - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Conflicts in the Global Order

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: IR1112 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2018
100% Dag
Göteborg
Period: 7 november 2018 - 20 januari 2019
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Kommentar: Anmälningsalternativ 16904 ges på engelska, anmälningsalternativ 16905 ges på svenska
VT 2019
100% Dag
Göteborg
Period: 27 mars 2019 - 9 juni 2019
Öppnar 17 september GU-26904

Om kursen

Obs! Höstterminen 2018 ges kursen IR1112 i två språkversioner som går parallellt. Notera därför att anmälningsalternativ 16904 ges på engelska, och anmälningsalternativ 16905 ges på svenska.

 

Kursen behandlar centrala begrepp, teorier och perspektiv för att förstå konflikter i den globala ordningen. Det första momentet tar sin utgångspunkt i de tre grundläggande begreppen krig, fred och säkerhet och deras betydelse och utveckling inom ämnet internationella relationer. Vidare behandlas olika orsaker till och uttryck för organiserat våld, terrorism och konflikter i det internationella systemet, bland annat i relation till frågor om identitet, genus, resurstillgångar, globalisering, social och politisk integration, militarisering och globala maktstrukturer. Förekomsten av konflikter och förändrade konfliktmönster i perioden efter det kalla kriget relateras även till internationell rätt och FN-systemets uppbyggnad och utveckling, samt till olika försök att skapa fred och säkerhet, exempelvis genom ickevålds-strategier, medling eller internationella interventioner.

Det andra momentet fokuserar på globala och strukturella politisk-ekonomiska förhållanden, det världsekonomiska systemets framväxt och orsaker till global ojämlikhet, samt betingelserna för vad som ibland kallas strukturellt våld. Denna del utgör därmed en introduktion till global politisk ekonomi (GPE) och kritisk politisk ekonomi som perspektiv och analysram för att förstå vår samtida världsordning, dess villkor och hur den historiskt vuxit fram. Kursen syftar dels till att ge en introduktion och översikt till rådande världsordning och globala politisk-ekonomiska förhållanden samt dess historia, dels till att ge introduktion och översikt av teoretiska inriktningar och begrepp inom GPE. Kursen ger en överblick av 1900-talets politisk-ekonomiska historia med tyngdpunkt på perioden efter andra världskriget, med speciellt fokus på samtida konflikter och kriser inom global politisk ekonomi.

För mer information

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Kursplan

IR1112

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

https://studentportal.gu.se/minastudier/globalstudies/studievagledning/

Kursen ges vid

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?