Kulturgeografi, fortsättningskurs - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturgeografi, fortsättningskurs

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: KGG210 | Hållbarhetsfokuserad
VT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 20 januari 2020 - 7 juni 2020
Stängd GU-28331

Om kursen

Kursens innehåll

Kursen ger fördjupade kunskaper om hur resurser nyttjas såväl globalt som lokalt för hållbar samhällsutveckling. Särskilt uppmärksammas detta i ett regionalt europeiskt perspektiv samt genom infrastrukturens betydelse för samhällsutvecklingen. Globaliseringen problematiseras genom ett komparativt perspektiv på regionala ojämlikheter i världen. Kursen utvecklar färdigheter i geografiska analysmetoder.

Kursen består av 4 delkurser

Delkurs 1: Infrastruktur, transporter och kommunikation (7,5 hp)

Delkursen tar sin utgångspunkt i hur samhällets infrastrukturförsörjning inriktad mot transporter och kommunikation har utvecklats och kommer att utvecklas. Perspektivet är såväl nationellt som internationellt - främst europeiskt. Frågor som behandlas är bland annat: (i) Vad är transporter och transportinfrastruktur?; (ii) Hur har dessa utvecklats i ett nationellt och internationellt (främst europeiskt) perspektiv och vad betyder de för samhällsekonomins utveckling?; (iii) Hur viktiga är infrastruktur och transporter som utvecklingsfaktorer i samhället?

Delkurs 2: Nord-sydrelationer och utveckling i Globala Syd (7,5 hp)

Delkursen behandlar frågor om vad utveckling är liksom skillnader i utvecklingserfarenheter mellan olika länder, mellan stad och landsbygd, samt mellan olika samhällsgrupper i det Globala Syd. Fokus är på människors försörjningssituationer i olika lokala kontexter, även om det lokala också måste förstås mot bakgrund av globala och nationella processer, och relationer mellan aktörer på olika skalor. Begrepp som utveckling, genus och ”livelihoods” problematiseras.

Delkurs 3: Politisk geografi: geopolitik och territorialitet (7,5 hp)

Delkursen fokuserar sambanden mellan politik och geografi. Utgångspunkten tas i ett historiskt perspektiv på dessa samband i en global kontext. Den globala skalan kompletteras därefter genom att fokusera nationalstaten, lokal politik, samt politik baserad i identiteter. De teoretiska resonemangen om makt och politik kopplade till geografi exemplifieras genom fall av motsättningar eller konflikter i världen

Delkurs 4: Geografisk informationshantering (GIS) och forskningsmetodik (7,5 hp)

Delkursen introducerar geografisk informationshantering (GIS) som metod. Grundläggande begrepp och teorier behandlas liksom praktisk användning av programvara för datainsamling, bearbetning, analys och presentation. Detta appliceras på konkreta geografiska problem genom praktiska övningar. En viktig del av delkursen utgörs av ett kritiskt förhållningssätt där GIS sätts i ett bredare forskningsmetodologiskt perspektiv.

För mer information

http://gul.gu.se/public/cour...

Visa mer

Kursplan

KGG210

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs genomgången grundkurs i kulturgeografi (KGG101) varav minst 50% med betyget lägst godkänd.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?